Pravomoćnošću sudske presude vozaču trajno oduzeto vozilo u korist Republike Hrvatske

Slika /PU_ZG/ilustracije/FOTO- Ilustracija PUZ.jpg

Vozaču je presudom izrečena i kazna zatvora od 20 dana te novčana kazna u iznosu od 3.330 eura.

FOTO: Ilustracija
 
U subotu, 2. prosinca 2023. oko 23.30 sati u Zaprešiću, 25-godišnjak je upravljao osobnim automobilom marke Honda bez registarskih oznaka, a kretao se Ulicom bana Josipa Jelačića u smjeru juga. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Veliki Vrh,  prilikom kontrole vozila i vozača odbio se zaustaviti na znak policijskih službenika i nastavio vožnju u smjeru juga. Nadalje, policijski službenici krenuli u potjeru za njim, a vozač je odbijao zaustaviti vozilo te je nastavio vožnju kroz Zaprešić, mjesta Brdovec i Prigorje Brdovečko prema općini Marija Gorica. Vozilom se zaustavio u Hrastinskoj ulici u mjestu Hrastina, gdje je u namjeri bijega izašao iz vozila i trčeći se udaljio, međutim to mu nije uspjelo te je uhićen.
 
Prilikom daljnjeg postupanja, vozač je odbio ponuđeno ispitivanje odnosno radi utvrđivanja prisustva droga ili lijekova u organizmu koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilom, kao što je odbio i stručni pregled- uzimanje krvi i urina radi analize.
 
Obavljenim nadzorom policijski su službenici utvrdili da je upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje odnosno prije položenog vozačkog ispita i za vrijeme dok mu je rješenjem određeno da ne može podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine iz razloga što je prije stjecanja prava na upravljanje vozilom u razdoblju od dvije godine prikupio dvanaest negativnih prekršajnih bodova, upravljao osobnim automobilom kojemu je isteklo važenje prometne dozvole i koje je odjavljeno te za vrijeme dok kao vlasnik navedenog vozila nije sklopio ugovor o obaveznom osiguranju u prometu.
 
Vozaču je privremeno oduzeto vozilo kojim je upravljao te je nadležnom sudu predloženo trajno oduzimanje navedenog vozila jer je uporabljen za počinjenje prekršaja, a postojala je opasnost da će ponovno biti uporabljeno za kršenje propisa.
 
Pravomoćnošću sudske presude vozilo je oduzeto trajno i bez naknade u korist Republike Hrvatske, a ujedno presudom mu je izrečena i kazna zatvora od 20 dana te novčana kazna u iznosu od 3.330 eura.

Stranica