Sklapanje štetnog ugovora

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta PU zagrebačke u suradnji s Državnim odvjetništvom RH i USKOK-om proveli su kriminalističku obradu temeljem zahtjeva Državnog odvjetništva u Zagrebu u svezi nezakonitosti oko nabave robe u poduzeću sa sjedištem u Zagrebu.


AUDIO: Izjava
FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta PU zagrebačke u suradnji s Državnim odvjetništvom RH i USKOK-om proveli su kriminalističku obradu temeljem zahtjeva Državnog odvjetništva u Zagrebu u svezi nezakonitosti oko nabave robe u poduzeću sa sjedištem u Zagrebu.
 
Kriminalističkom obradom utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su dva državljanina RH starosti 37 i 57 godina počinili kazneno djelo Sklapanja štetnog ugovora opisano i kažnjivo po čl. 294 st. 1 i 2 KZ RH jer su. u svojstvu odgovornih osoba u spomenutom poduzeću dana 27.7.2007. sklopili Ugovor s trgovačkim društvom sa sjedištem u SAD-u, kojim se prodavatelj, društvo sa sjedištem u SAD-u, obvezuje isporučiti opremu za pranje tračničkih vozila i dijelova tračničkih vozila te uređaja za automatsku obradu otpadnih voda od pranja, s montažom, puštanjem u pogon i obukom, a sve po principu «ključ u ruke» za ukupni iznos od 7.185.000,00 USD naručitelju, poduzeću iz Zagreba., te su ugovorili avansno plaćanje od 50% od ugovorene cijene u roku od 8 dana od potpisivanja ugovora uz istodobnu obvezu prodavatelja da u roku od 5 dana od dana uplate avansa preda naručitelju bankovnu garanciju u visini uplaćenog predujma, koja će služiti kao sredstvo osiguranja za slučaj povrata avansa, te ukoliko prodavatelj ne uruči kupcu bankovnu garanciju potpisani ugovor neće stupiti na snagu i smatrat će se nevažećim. Poduzeće sa sjedištem u Zagrebu izvršilo je uplatu avansnog iznosa od 3.592.500,00 USD dana 03.08.2007. godine na račun društva sa sjedištem u SAD u iako potpisnici ugovora nisu unaprijed, prije plaćanja avansa ni na koji način osigurali izvršenu avansnu isplatu do dobivanja garancije, a obzirom da garancija nije dobivena nisu shodno ugovoru proglasili ugovor nevažećim, već su ga raskinuli tek 24.07.2009. Do danas isporučeno je robe u vrijednosti od svega 379.830,68 USD i to 18.02.2009., te je na opisan način počinjena šteta na štetu poduzeća iz Zagreba u iznosu od najmanje 3.212.669,32 USD u protuvrijednosti od 16.618.174,00 kn po srednjem tečaju USD na dan 03.09.2009.
 
Protiv navedenih osoba podneseno je posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.
 


Stranica