Zloporaba opojnih droga

Službenici Odjela kriminaliteta droga PU zagrebačke dovršili su jednogodišnje kriminalističko istraživanje kodnog imena „RAGUSA", kojim je obuhvaćena veća skupina osoba sa područja zagrebačkog naselja Dubrava, za koji se sumnja da je vršila organiziranu prodaju droge heroin.


Foto: Ilustracija

Službenici Odjela kriminaliteta droga PU zagrebačke dovršili su jednogodišnje kriminalističko istraživanje kodnog imena „RAGUSA", kojim je obuhvaćena veća skupina osoba sa područja zagrebačkog naselja Dubrava, za koji se sumnja da je vršila organiziranu prodaju droge heroin.

Uz policijske službenike PU zagrebačke u provođenju operativne akcije, uz koordinaciju Odjela kriminaliteta droga u sjedištu sudjelovali su i policijski službenici PU zadarske, PU splitsko-dalmatinske, PU šibensko-kninske, PU varaždinske, PU međimurske, PU vukovarsko-srijemske i PU koprivničko-križevačke.

Kriminalističko istraživanje dovršeno je dana 07.10.2009. godine, podnošenjem kaznene prijave protiv 17 osoba od čega je 16 osoba prijavljeno zbog preprodaje droge, a 1 osoba zbog neovlaštenog posjedovanja droge. 7 osumnjičenika je uz kaznenu prijavu privedeno Istražnom sucu županijskog suda u Zagrebu, 3 se osumnjičenika trenutno nalaze u bijegu, 3 osumnjičenika se od ranije nalaze u zatvoru u Zagrebu i Splitu, dok su 4 osumnjičenika pustena da se brane s slobode. Tijekom provođenja operativne akcije, poradi krijumčarenja, preprodaje i neovlaštenog posjedovanja droge heroin uhićeno je 100 osoba, starosti od 16 do 62 godine, od čega 97 državljana Republike Hrvatske, 2 državljana BIH i 1 državljanin Republike Kosovo sa statusom trajno nastanjenog stranca u RH. Protiv 49 osumnjičenih osoba podnijeta je kaznena prijava poradi preprodaje droge, od kojih su 32 osumnjičenika uz kaznenu prijavu privedena istražnom sucu, 3 osumnjičenika su trenutno nedostupna, od kojih se 1 osoba nalazi na odsluženju zatvorske kazne na području R. BiH, a 13 osumnjičenika su puštena da se brane sa slobode, dok su protiv 61 osobe podnijete kaznene prijave zbog neovlaštenog posjedovanja droge. Ukupno je zaplijenjeno 9 kilograma i 522 grama droge heroin, 691 gram droge kokain, 5 kg i 163 grama droge marihuana, te 2,1 kilogram paracetamola, analgopiretika namijenjenog miješanju sa drogom heroin radi dobivanja na masi. Osim droge zaplijenjena je i 1 puška, 8 pištolja, više komada streljiva raznog kalibra, 4 digitalne vage, 25 krivotvorenih novčanica u apoenima od 100,00 €, te 96.600,00 kuna i 2.700,00 € za koje se sumnja da su pribavljeni preprodajom droge. Provedeno je ukupno 27 pretrage stanova i drugih prostorija te pretrage 41 osobna automobila i 1 teretnog automobila, kao i 25 pretraga mobitela. Operativna akcija je provedena na gotovo cjelokupnom teritoriju RH u suradnji s uz koordinaciju Odjela kriminaliteta droga u sjedištu, a prema nekima od osumnjičenika primjenjivane se mjere kojima se privremeno ograničavaju ustavne slobode i prava građana.

Prosuđeno je da je sva zaplijenjena droga bila namijenjena prodaji na ilegalnom tržištu RH, a zaplijenjena droge u uličnoj preprodaji dostigla bi vrijednost i do 3 milijuna kuna.

Stranica