Uspješna edukacija mladih vozača vikendom - „Vozim, ne pijem“

Proteklu subotu i nedjelju, 13. i 14. studenog, policijski su službenici II. postaje prometne policije i Informativnog centra za prevenciju PU zagrebačke proveli akciju "Vozim, ne pijem" kojoj je cilj spriječiti stradavanja mladih u prometu.


Foto:
Ilustracija

Proteklu subotu i nedjelju, 13. i 14. studenog, policijski su službenici II. postaje prometne policije i Informativnog centra za prevenciju PU zagrebačke proveli  akciju "Vozim, ne pijem" kojoj je cilj spriječiti stradavanja mladih u prometu.
 

Akcija se provodila u kasnim večernjim satima i to na raskrižjima Jarunske ulice i Gredica, odnosno Jarunske ulice i Ulice Hrvatskog sokola, jer su to ulice na  RŠC Jarun, gdje vikendom izlazi velik broj mladih.

Policijski su službenici  zaustavljali mlade vozače i putnike u dobi od 18 do 30 godina i  upoznavali ih s ciljem akcije te im dijelili bedževe "Vozim, ne pijem". Bedževi mladima pomažu u odlučivanju tko od njih tu večer neće konzumirati alkoholna pića, budući da će onaj tko prihvati tu obvezu, na kraju večernjeg provoda kao savjestan vozač sigurno odvesti svoje društvo kućama.

 Mladi vozači i putnici sa zanimanjem i oduševljenjem  prihvatili su savjete policijskih službenika, svjesni problema i posljedica koje donosi sjedanje za volan u pijanom stanju, a sve u cilju sprječavanja stradavanja mladih vozača i ostalih sudionika u prometu na zagrebačkim i hrvatskim prometnicama.

 Akcija "Vozim, ne pijem" nastavlja se u narednim  danima vikenda, na frekventnim prometnim područjima koja su poznata kao prilazni pravci mjestima noćnih izlazaka mladih. 

 

Statistički podaci koje su policijski službenici prikupili na terenu govore sljedeće:
vrijeme provođenja preventivnog dijela akcije: 22 do 24 sata; ukupan broj zaustavljenih vozila: 191, a broj zaustavljenih vozila s mladim osobama (do 30 godina) iznosi 109. Izmjerene nedopuštene koncentracije iznosile su:

  • do 05g/kg  3, od kojih do 30 godina 0
  • od 0,5 do 1,5 g/kg 25, od kojih do 30 godina 21
  •  preko 1,5 g/kg  4,od kojih do 30 godina 3
 
 
 


Stranica