Trovanje ugljičnim monoksidom – upozorenje i preporuka građanima

Potaknuti nedavnim smrtnim slučajem supružnika koji su 5. siječnja preminuli zbog trovanja ugljičnim monoksidom na području Samobora u mjestu Slapnica, upozoravamo građane da se pridržavaju preporuka kako bi se izbjegle tragične posljedice. Naime, obavljenim očevidom i izvršenim drugim radnjama utvrđeno je da je do navedenog nesretnog slučaja došlo zbog povećane koncentracije ugljičnog monoksida do koje je došlo zbog tehničke neispravnosti kamina i gotovo potpune začepljenosti čađom dimovodne cijevi. Također je utvrđeno da je kamin instaliran u objektu gdje je postavljena PVC stolarija a instalirale su ga nestručne osobe bez dimnjačarskog atesta. Tijekom 2009. godine zabilježeno 10 trovanja ugljičnim monoksidom bez smrtnih posljedica, u kojima je u većini slučajeva utvrđeno da su stradale osobe u stanu imale ugrađenu PVC stolariju i instalirane kuhinjske nape koje kroz ventilaciju izbacuju zrak iz prostora. Neke od napa su bile uključene a vrata i prozori zatvoreni, zbog čega je dolazilo do nastanka podtlaka i povrata dimnih plinova u prostorije stanova.

Potaknuti nedavnim smrtnim slučajem supružnika koji su 5. siječnja preminuli zbog trovanja ugljičnim monoksidom na području Samobora u mjestu Slapnica, upozoravamo građane da se pridržavaju preporuka kako bi se izbjegle tragične posljedice.  Naime, obavljenim očevidom i izvršenim drugim radnjama utvrđeno je da je do navedenog nesretnog slučaja došlo zbog povećane koncentracije ugljičnog monoksida do koje je došlo zbog tehničke neispravnosti kamina i gotovo potpune začepljenosti čađom dimovodne cijevi. Također je utvrđeno da je kamin instaliran u objektu gdje je postavljena PVC stolarija a instalirale su ga nestručne osobe bez dimnjačarskog atesta. Tijekom 2009. godine zabilježeno 10 trovanja ugljičnim monoksidom bez smrtnih posljedica, u kojima je u većini slučajeva utvrđeno da su stradale osobe u stanu imale ugrađenu PVC stolariju i instalirane kuhinjske nape koje kroz ventilaciju izbacuju zrak iz prostora. Neke od napa su bile uključene a vrata i prozori zatvoreni, zbog čega je dolazilo do nastanka podtlaka i povrata dimnih plinova u prostorije stanova.
 

Kako bi se smanjio broj smrtno stradalih osoba otrovanih ugljičnim monoksidom u kućama ili stanovima, preporučamo građanima da redovito održavaju plinska i trošila na kruta goriva.

Koristite li trošila na kruta goriva koja iz prostora uzimaju zrak preporučamo da provjetravate prostorije. Isto tako savjetujemo vam da plinska i trošila na kruta goriva redovito servisirate kod ovlaštenih i stručnih servisa. U slučaju adaptacija, preinake prostora, zamjene trošila, ugradnje električnih ventilatora, kuhinjskih napa i tome slično, obavezno od ovlaštenog područnog dimnjačara zatražite ispitivanje. Bilo kakva preinaka može ometati ispravan rad plinskih trošila, peći ili kamina na kruta goriva.    



Stranica