Martinje - konferencija za medije 9. studeni 2010.

 

Foto: Ilustracija

            U prvih je deset mjeseci 2010. u odnosu na isto razdoblje prošle godine na području PU zagrebačke:

  • obavljeno 11.210 očevida (10,6 posto manje),
  • ukupno je ozlijeđeno 3.278 osoba (21,6 posto manje), od kojih 472 teško, a 2.806 lakše,
  • poginulo je 77 osoba (38 vozača, 14 putnika i 25 pješaka), odnosno 5 osoba ili 6 posto manje,
  • u jednom danu prosječno je obavljeno 37 očevida u 37 prometnih nesreća, u kojima su dvije osobe teško ozlijeđene, a 11 lakše, dok je prosječno svaka četiri dana poginula jedna osoba.

Najčešći uzrok nesreća s najtežim posljedicama je brzina, koja je vrlo često vezana uz vožnju s nedopuštenom koncentracijom alkohola.

 

            BRZINA

Brzina je uzrokprosječno svake pete prometne nesreće, odnosno u 2.479 nesreća ili 22,11 posto od ukupnog broja nesreća.

Zbog brzine je poginula svaka treća osoba, odnosno 24 osobe ili 31,6 posto od ukupnog broja poginulih (2009. je poginulo 48 osoba ili 58,5 posto od ukupnog broja poginulih).

Utvrđeno je preko 41.000 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila, odnosno prosječno skoro svaki četvrti od ukupno utvrđenog 150.151 prometnog prekršaja bio je prekršaj prekoračenja brzine.

 

            ALKOHOL

Vozači s nedopuštenom koncentracijom alkohola sudjelovali su prosječno u svakoj devetoj prometnoj nesreći (u 1.301 nesreći),

U 30, od ukupno 72 nesreće s poginulim osobama ili u 41 posto nesreća osoba koja je izazvala nesreću imala je nedopuštenu koncentraciju alkoholai to

  • od 0,5 do 1,0 promila            - 5,
  • od 1,0 do 1,5 promila            - 5 i
  • preko 1,5 promila                - 20 osoba.

U nesrećama u kojima je osoba koja je izazvala nesreću imala nedopuštenu koncentraciju alkohola u (30 nesreća) poginulo je 30 osoba, odnosno 39 posto od ukupno 77 poginulih.

Utvrdili smo skoro 5.700 prekršaja vožnje s nedopuštenom koncentracijom alkohola ili odbijanja provjere na alkohol (odbijanja 257), koje su u većini prekršaja počinile mlade osobe (dvije trećine), odnosno osobe u dobi do 30 godina, i to

  • do jednog promila                  - 41,8 posto,
  • od 1 do 1,5 promila               - 30,3 posto i
  • preko 1,5 promila                  - 27,9 posto.

Kada su u pitanju najteži prometni prekršaji, a osobito prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, policija uz mjere propisane Zakonom o sigurnosti prometa na cestama prema vozaču pod utjecajem alkohola, sukladno Prekršajnom zakonu, primjenjuje i posebne mjere, odnosno:

  • donosi naredbu o smještaju vozača pod utjecajem alkohola u posebnu prostoriju – najduže na 12 sati ili
  • uhićuje i uz optužni prijedlog dovodi sucu.

 

Vozači koji su počinili neki od „najtežih“ prometnih prekršaja (preko 1,5 promila alkohola, odbijanje alkotestiranja, vožnja pod zabranom, prekoračenje brzine u naselju za više od 50 km/h i vožnja prije stjecanja prava na upravljanje) uhićujemo i uz optužni prijedlog privodimo nadležnom sudu.

U prvih deset mjeseci tekuće godine na području PU zagrebačke iz navedenih razloga sudu je privedeno skoro 1.800 osoba, od kojih preko dvije trećine zbog vožnje s koncentracijom alkohola preko 1,5 promila. Za više od jedne trećinesud je umjesto novčane kazne izrekaokaznu zatvora u trajanju od 10 do 50 dana (maksimalna kazna 60 dana), a ostalima su izrečene novčane kazne prosječno od 5.000 do 10.000 kuna te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju prosječno od 6 do 15 mjeseci.

Ove godine Martinje - blagdan krštenja mladog vina pada u četvrtak, pa se očekuje da će se krštenja mladog vina u najvećem broju obavljati na Martinje i vikend neposredno nakon Martinja, a prema evidencijama PUZ-a upravo su dani vikenda kritični dani u tjednu, jer se tada događa najveći broj prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Upravo stoga će se kroz redovitu službu i posebnim akcijama, pojačati postupanje prema vozačima koji ne poštuju temeljne norme sigurnog odvijanja prometa.

 Vozačima koji konzumiraju alkohol savjetuje se:

  • ne sjedajte za upravljač vozila,
  • osigurajte si prijevoz,
  • razmislite, cijena jedne runde pića iznosi koliko i taksi prijevoz do kuće,
  • ne dozvolite da postanete crna statistička brojka,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan,
  • ne činite u ime sv. Martina ono s čime svetac nije imao nikakve veze i zbog čega bi kasnije požalili,
  • imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe već i sve ostale sudionike u prometu.

 Kako bi se dodatno educirali i upoznali s odredbama važećih propisa vezanih za vožnju i alkohol, odnosno mogućim posljedicama, vozačima će se dijeliti promidžbeni leci.



Stranica