Povratak na Akademiju – početak seminara suzbijanja zlouporabe i kriminaliteta droga

Tridesetero je polaznika u 9 ujutro u utorak, 15. ovog mjeseca sjelo u klupe na Policijskoj akademiji. Prvi je dan početnog  trodnevnog seminara problematike kriminaliteta droga. U učionici broj 13, trideset je polaznika iz šest policijskih uprava; koprivničko – križevačke, krapinsko – zagorske, bjelovarsko – bilogorske, sisačko – moslavačke, varaždinske i zagrebačke. Uz policijske službenike, kroz seminare će se educirati i pripadnici Vojne policije i Carine. 
Prije samog početka seminara, polaznike su pozdravili pomoćnik načelnika Odjela za stručno osposobljavanje i specijalizaciju Damir Čukelj te Dražen Rastović iz Odjela kriminaliteta droga PNUSKOK-a.


Slični  seminari, početni i napredni, održati će se i u Osijeku, Splitu i Rijeci  kao rezultat projekta  „IPA 2007“,, programa predpristupne pomoći Europske unije zemljama kandidatima za članstvo.
Gosti – predavači seminara su austrijski policijski stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom na polju suzbijanja problematike droga: Margit Wipfler načelnica policijske jedinice za borbu protiv ulične preprodaje droga u Beču (EGS) te  Martin Kemmer i Markus Trattnig iz Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Republike Austrije.
Puni naziv projekta IPA 2007 je „Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova u borbi protiv krijumčarenja i zlouporabe droga“, a provodi se u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Austrije kao  „twinning“ partnerom.


Cilj projekta je ojačati administrativne i institucionalne kapacitete MUP-a Republike Hrvatske i Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.
Projekt je započeo početkom veljače 2010. godine i trajat će do početka srpnja 2011. godine do kada bi se, pored nabave tehničke opreme, trebali ispuniti ostali planirani ciljevi projekta od kojih su samo neki: izrada standardne operativne procedure, Priručnika za obuku policijskih službenika te Protokola suradnje, komunikacije te kontrole prekursora (tvari od kojih se mogu izraditi droge) u Republici Hrvatskoj.



Stranica