Oni su naš Ponos Hrvatske


Foto: Pixsell

U nedjelju, 22. siječnja, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, održana je sedmu godinu za redom, svečanost Ponos Hrvatske koju organizira neprofitna Udruga za promicanje hrabrosti, humanosti i nesebičnosti .

Udruga Ponos Hrvatske je tijekom cijele 2011. godine prikupljala podatke o hrabrim, nesebičnim ljudima koji su svoju ljudskost i hrabrost stavili ispred vlastite dobrobiti i ispred vlastitih života.

Tijekom 2011. godine prikupljene su tako mnoge hrabre priče od kojih je neovisni ocjenjivački žiri izabrao 24 priče čiji će protagonisti ponijeti svojim kućama „Srce na dlanu“ staklenu statuetu umjetnika Ivice Propadala.

Među ovogodišnjim herojima pronašle su se dvije priče, hrabri činovi, u kojima su sudjelovala trojica policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova i to Damir Begović i Niko Škulec iz Policijske uprave zagrebačke i Mario Stipetić iz Policijske uprave karlovačke.

Sa svim kandidatima se možete upoznati putem internet stranice www.ponoshrvatske.hr, a mi vam predstavljamo heroje iz naših redova.

Više od dužnosti

Te hladne i snijegom prekrivene večer 24. veljače 2010. godine Policijsku postaju u Dugom selu nazvala je žena  navodeći kako je njezin 42-godišnji muž , nakon svađe, udaljio od kuće. Na tako niskim temperaturama i imajući samo osobni opis supruga i pomoć psa tragača policajci Damir Begović i Nikola Škulec krenuli su u potragu za muškarcem. Službeni pas tragač pronašao je ali i ubrzo izgubio trag te odustao, ali to, na nesreću 42-godišnjaka, nisu učinili policajci kojima su se pridružili i prijatelji nestalog.

Pronašli su ga pothlađenog  kako leži u vodi i blatu  pa ga je Damir na leđima nosio do policijskog vozila i brzo put Doma zdravlja Dugo Selo. Spasili su mu život.

Previše skromni da bi se hvalili, ali bez iznimke spremni spasiti vam život!

Jači od straha

Mario Stipetić je mladi policajac iz Ogulina koji se tog jutra 26. lipnja 2011. godine oko 4 sata ujutro vraćao sa vjenčanja kada ja naišao na stravičan prizor. Dogodila je teška prometna nesreća u kojoj su sudjelovale dvije djevojke i dva mladića. Uz gorući automobil koji je trebao eksplodirati svakog trenutka nalazila se teško ozlijeđena djevojka. Ne mareći za vlastiti život i opasnost koja prijeti nepomično je legao kraj nje i držao ju za ruku te ju  vlastitim tijelom zaštitio od plamena.  Ležali su tako dok vatrogasci nisu ugasili buktinju i prevezli ju u bolnicu. Da je Mario bilo kome dozvolio da pomakne djevojku, danas bi bila oduzeta.

Pobijedio je strah i spasio život! U toj prometnoj nesreći smrtno je stradao 31-godišnji vozač i 22-godišnja djevojka.



Stranica