Priopćenje za medije

Policijski službenici PU zagrebačke u suradnji sa Upravom kriminalističke policije MUP-a RH,  PNUSKOK-om, Službom organiziranog kriminaliteta,Upravom za granicu MUP-a RH, policijskim službenicima R Slovenije, PU Maribor i policijskim službenicima Granične policije Ministarstva sigurnosti BiH, a u koordinaciji sa USKOK-om, proveli su kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, primanja mita davanje mita.

Kriminalističko istraživanje koje se provodilo pod kodnim nazivom OA „LEDA“ provedeno je u dvije faze i to na način da je prva faza provedena 4.12.2012. godine, kada su na području RH uhićene 4 osobe među kojima i tri policijska službenika PU vukovarsko-srijemske, PP Županja, raspoređenih na granični prijelaz Županja. Provedenim kriminalističkim istraživanjem nad navedenim osobama utvrđeno je da su policijski službenici propuštali obavljati detaljnu graničnu kontrolu, te na taj način omogućavali ulazak stranim državljanima, za što su od organizitora sa područja R BiH primali novčane iznose od 40 do 150 eura, i na taj način postupali protivno pravilima službe.

U sklopu navedenog kriminalističkog istraživanja protiv 7 osoba podnesena je kaznena prijava zbog osnova sumnje da su počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, primanja mita i davanja mita.

U sklopu druge faze kriminalitičkog istraživanja koje je provedeno 11.12.2012. godine uhićeno je 11 osoba zbog osnova sumnje da su počinili najmanje 24  kaznena djela protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice.  

Jučer, 11. prosinca, u jutarnjim satima provedeno je više pretraga stanova i vozila kod osumnjičenih osoba kojom prilikom je pronađeno i oduzeto više mobilnih uređaja, SIM kartica, te novčanih sredstava. Pored toga pronađena je razna korespondencija, vatreno oružje  kao i manja količina marihuane. U koordinaciji sa USKOK-om sve uhićene osobe su u zakonskom roku dovedene pritvorskom nadzorniku.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su se uglavnom ilegalno prebacivali turski državljani i osobe albanske narodnosti i to na način da su organizatori krijumčarenja organizirali nezakonit dolazak stranih državljana na područje RH, gdje su ih potom smještali na više adresa gdje su čekali daljnje ilegalno prebacivanje na područje Slovenije te dalje u zemlje EU.

Transport osoba za ilegalno prebacivanje vršili su osobnim, taxi i kombi vozilima, najčešće iznajmljenim. Za takvo ilegalno prebacivanje naplaćivalo se od 850 do 1000 eura po osobi, ovisno o mjestu polazišta i odredišta. Stečenu protupravnu korist dijelili su osobno iz ruke u ruku, plaćanjem putem Western Uniona i preko „kurira“ – vozača redovnih autobusnih linija koji su za to dobivali naknadu.

Osim osoba turske i albanske nacionalnosti ilegalno su prebacivane i osobe afroazijskog podrijetla, uglavnom Somalijci, Pakistanici i dr, koji su na nezakonit način dolazili u RH gdje su tražili azil, nakon čega su navedene osobe dalje ilegalno prebacivane u zemlje EU.

Posebno treba naglasiti da je kao jedan od organizatora krijumčarenja osoba identificiran i jedan državljanin Turske koji je i sam bio tražitelj azila u RH.

Na području R BiH uhićeno je 17 osoba, pet osoba određen je pritvor, i prijavljene su za počinjenih 18 kaznenih djela organiziranog kriminala iz čl. 250 KZ R BiH u svezi s čl. 89 Krijumčarenja ljudi. Na području R Slovenije uhićeno je 10 osoba, za četiriosobe određen je pritvor, a prijavljene su za počinjenih ukupno 10 kaznenih djela Protuzakonito prebacivanja osoba preko državne granice iz čl. 308 KZ R Slovenije. Na kraju, ovim putem ističemo odličnu suradnju sa policijama R Slovenije i R BiH.



Stranica