Zločinačko udruženje - neovlaštena proizvodnja i promet drogama

Policijski službenici PUZ-a, Službe kriminaliteta droga u suradnji sa PNUSKOK-om i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, 1. veljače 2013. godine uhitili su 5 hrvatskih državljana, dok su dvoje hrvatskih državljana od ranije u istražnom zatvoru u Zagrebu i Sloveniji zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženje“ iz čl. 329. st.1.t.4. KZ-a u svezi kaznenog djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ iz čl. 190. st.2. KZ-a. 

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 39-godišnji hrvatski državljanin organizirao zločinačko udruženje tako što je u zajedničko djelovanje povezao 6 hrvatskih državljana koji su od ljeta 2012. godine, sa teritorija Albanije i Kosova na područje RH i države zapadne Europe, prokrijumčarili najmanje 10 kilograma heroina. Vrijednost zaplijenjene droge u prodaji na ilegalnom tržištu iznosila bi preko 1.000.000 kuna, dok bi vrijednost droge u uličnoj preprodaji iznosila znatno više budući da se radi o heroinu visoke čistoće. 

Protiv svih osumnjičenih podnesena je kaznena prijava USKOK-u; protiv 39-godišnjaka zbog osnove sumnje da je počinio kazneno djelo „Zločinačko udruženje“ iz čl. 328. st.1. KZ-a u svezi kaznenog djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ iz čl. 190. st. 2. KZ-a, dok se ostalih četvero, kao i dvoje navedenih koji se nalaze u zatvoru u Zagrebu i Sloveniji sumnjiče za počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja iz čl. 329. st.1.t.4. također u svezi kaznenog djela  „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ iz čl. 190. st. 2. KZ-a.



Stranica