Misa priprave za Uskrs djelatnika PU zagrebačke

Foto: PU zagrebačka

Svoj korizmeni hod, neposredno pred blagdan Uskrsa, u srijedu 28. ožujka, djelatnici Policijske uprave zagrebačke nastavili su u neposrednoj duhovnoj pripremi za proslavu Uskrsa. Cijelo vrijeme korizme, razdoblje od četrdeset dana, vjernici naše kapelanije sudjelovali su na jutarnjim svetim misama u kojima su se, kao vjernička zajednica, kroz meditacije koje je imao policijski kapelan don Marin Drago Kozić dublje susretali s velikim istinama svoje vjere. Danas taj naš Korizmeni hod prema Uskrsu doživljava svoj vrhunac u slavljenju svete mise koju je služio kapelan zagrebačke policije. 
Misi priprave za Uskrs, uz naše vjernike, nazočili su načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, zamjenik načelnika Dubravko Teur, načelnici Sektora i voditelji Službi. 
Tradicionalno, duhovnoj pripravi za najveći kršćanski blagdan Uskrs s nama su uvijek predstavnici braniteljskih udruga: Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja – “Hrvatski Feniks”, Udruga roditelja poginulih branitelja domovinskog rata grada Zagreba i Udruga udovica poginulih branitelja domovinskog rata grada Zagreba. 
Don Marin je u propovijedi naglasio da je Isus došao na svijet s točno određenim poslanjem: osloboditi svijet od ropstva grijeha, preuzimajući na sebe teret grijeha ljudskog roda. Ne postoji drugi način da se pobijedi zlo osim ljubavlju koja potiče na darivanje vlastitoga života za druge. Po teškoćama i nedaćama, bolima, ranama i bolestima, većim i manjim stradanjima, odbacivanjima i nesporazumima, mukama koja nas prije ili poslije susreću, pogađaju i dovode do nemoći, lakše nam je motriti Kristovu patnju i njegovu nasilnu smrt na križu. Ne treba nas čuditi da će ljudima drama Velikog petka uvijek biti bliska, da će se s njome lakše moći poistovjetiti zbog vlastite boli, a upravo ste Vi roditelji naših poginulih i nestalih branitelja proživjeli tu bol, patnju za svojim najbližima. Za nas kršćane je jasno da drama Velikog petka ne stavlja u središte bol i stradanje Isusa iz Nazareta, nego, upravo u Raspetome vidi proslavu Boga i njegove ljubavi prema ljudima, a u križu znamenje ljubavi. Juda je, znamo, jedan od ljudi koji su duboko upisani u Isusov svršetak. Uz Isusa je, ali ga ne slijedi. Pored Isusove blizine Juda se otvorio zlu. Isusovo bdijenje u molitvi prethodi njegovoj muci i pokazuje da se ostvarivanje istinskog čovjeka događa u molitvi koja otvara oči za one koji su utonili u san i izručili se iskušenju. Zlo kojem se Juda prepustio nije nestalo Judinim vješanjem. Isto zlo vreba na životnim stazama svakoga od nas, jer iskušenja nas vrebaju svakodnevno. Ni u izdaji za Isusa Juda nije prestao biti prijatelj. Drama je to koja izmiče našim kriterijima življenja i uvijek iznova svjedoči da je Bog nedvojbeno veći i drugačiji od našega srca, a to znači da ne smijemo zauzimati stavove zatvorenosti, već pružati evanđelje svima, svjedočeći životom da nas nasljedovanje Isusa čini slobodnijima i radosnijima, zaključio je don Marin čestitajući svima Uskrs.
Po završetku mise u predvorju Policijske uprave zagrebačke, ispred spomen ploče poginulih i nestalih branitelja u Matičinoj ulici položen je vijenac i zapaljena svijeća za sve poginule i nestale branitelje PU zagrebačke. Počast su odali načelnik PU zagrebačke Marko Rašić zajedno sa suradnicima kao i predstavnici braniteljskih udruga i obitelji poginulih i nestalih branitelja. Završnu molitvu upravljenu Gospodinu za naše poginule i nestale policajce izmolio je policijski kapelan, a načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić zahvalio se svima i obraćajući se obiteljima poginulih i nestalih rekao da duboko suosjeća s njihovom boli i patnjom.



Stranica