Korizmena duhovna obnova za djelatnike PU zagrebačke

 Foto: PU zagrebačka

U subotu, 14. ožujka 2015. tridesetak djelatnika PU zagrebačke sudjelovalo je na korizmenoj duhovnoj obnovi.  Ova obnova bila je drugačija od uobičajene. Voditelj obnove policijski kapelan don Marin Drago Kozić odredio je trasu puta na koji smo se uputili pješice prolazeći određene etape, svladavajući određene veće ili manje poteškoće. Program je započeo molitvom i blagoslovom na grobu blaženog Ivana Merza koji se nalazi u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. “Istaknuti laik u svjedočenju Evanđelja” – tim je riječima Papa Ivan Pavao II. nazvao Ivana Merza u zagrebačkoj katedrali 10. rujna 1994. godine, prvoga dana svoga pohoda Hrvatskoj, spominjući u svome govoru hrvatske svece i blaženike, te kandidate oltara u našem narodu.  Put nas je vodio prema zagrebačkoj prvostolnici gdje smo iza glavnog oltara zagrebačke katedrale molilili na grobnici bl. Alojzija Stepinca. Cvijeće i svijeće te zahvale za uslišane milosti po njegovom zagovoru neprestano krase njegov grob jer su na tisuće vjernika prepoznali u njemu osobnog zagovornika.

Daljnji naš hod bio je put prema Mirogoju i molitva na  grobu prvoga hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana.  Također, zahvalu i molitvu uputili smo Bogu i kod  takozvanog  "zida boli" na Mirogoju gdje su imena hrvatskih branitelja i civilnih žrtava velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Najuzvišeniji dio našeg druženja u hodu bila je svakako sveta misa koju je služio don Marin Drago Kozić u svetištu Gospe Remetske  koja nosi naslov Odvjetnice Hrvatske (Advocata Croatiae) te su joj se kroz povijest molili i utjecali brojni hrvatski velikani, među kojima izdvajamo kardinale Stepinca i Kuharića. To je povezanost našeg Blaženika znanim zagrebačkim svetištem Majke Božje Remetske. Tu je rado dolazio kada je mogao. I mi smo, njegovom trasom puta koji je vodio od Gupčeve Zvijezde, Mirogojskom cestom, pa uz Mirogoj i Krematorij Remetskom cestom na Kameniti stol, te iznad remetskog groblja silazom Pavlinskim putom, stigli u Remetsko svetište!

Vlč. Antonio-Mario Čirko, remetski župnik pozdravio je sve prisutne i upoznao nas sa znamenitostima svetišta, a onda nas pozvao nas na kratko druženje uz vrući čaj za okrjepu.

Na kraju smo se u ophodu oko čudotvornog kipa Majke Božje Remetske preporučili njezinoj zaštiti i zahvalili za sva dobročinstva koja smo dobili. Naše djelatnike pozdravio je i generalni vikar VO o. Jakov Mamić, redovnik karmelićanin, koji nam se kasnije pridružio.

Hvala dragom Bogu na predivnom danu ispunjenom molitvom, iskrenom radošću i rastom u zajedništvu. Hvala i voditelju Samostalne službe za suradnju s VO g. Josipu Zagorščaku koji nas je pratio cijelo vrijeme i osigurao zajedničko druženje u Ulici Fratrovac kod isusovaca.

Vjerujemo da je ova korizmena duhovna obnova ostavila trag na svakome od nas da će nam pomoći u što boljoj pripravi za Uskrs.