Kapelanija PU zagrebačke hodočastila u Krašić

Foto: PU zagrebačka 

U subotu, 3. veljače, već tradicionalno u susret Stepinčeva, vjernici kapelanije „Majke Božje Kamenitih vrata“, predvođeni policijskim kapelanom don Marinom Dragom Kozićem hodočastili su u Krašić, mjesto u kojem je blaženi kardinal Alojzije Stepinac proveo zadnje dane života u kućnom pritvoru.

Posjetili smo općinsku vijećnicu gdje nas je dočekao načelnik općine Krašić gosp. Josip Petković Fajnik. U srdačnom dočeku pozdravio je sve hodočasnike i pozvao nas je da pogledamo izložbu „Stepinac - put svetosti”, koja je bila prvotno izložena u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a zatim u Zagrebu, Sisku, Osijeku, Đakovu i Vukovaru.

Potom je u crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću slavljena sveta misa koju je predslavio biskup u miru Juraj Jezerinac, u koncelebraciji sa mjesnim župnikom velečasnim Ivanom Vučakom i policijskim kapelanom don Marinom. Ispovijedao je preč. Stjepan Dijaneš. Velečasni Vučak uputio je riječi dobrodošlice i zahvalio se svima koji su doprinijeli oko organizacije ovog hodočašća.

Biskup Jezerinac je u propovijedi napomenuo da se nalazimo u Krašiću, rodnoj župi bl. kardinala Stepinca. Nakon zatvora u Lepoglavi došao je kao zatočenik od 1951. do 1960. godine u Krašić, kada je blago u Gospodinu i preminuo. Danas Crkva slavi sv. Blaža biskupa i mučenika, zaštitnika grada Dubrovnika pa se stavimo pod njegov zagovor i zagovor bl. Stepinca. Biskup Jezerinac podsjetio je na riječi pape Benedikta XVI koji je govorio o jednostavnoj i poniznoj svetosti o kojoj nitko ne piše, a koja je ipak bitna za život Crkve. “Tu prije svega mislim na obične ljude”, kaže papa” koje sam upoznao u svome djetinjstvu; dobroćudne stare seljake, dobre majke koje su rađale i žrtvovale se za svoju djecu, za obitelj i za Crkvu”. Na tu vjeru potiču nas sveci poput sv. Blaža i blaženog kardinala Stepinca. Našem vremenu trebaju ljudi nutarnje zrelosti, slobode i jake povezanosti s Bogom, jer će samo oni autentično otkrivati svijetu lice Božje danas. Neka vas Gospodin po zagovoru sv. Blaža koji je išao putem vjere, kao i blaženi Alojzije Stepinac, oslobodi od svakoga zla, od svake bolesti duše i tijela i učvrsti vjeru u Isusa Krista, poručio je biskup Jezerinac.

Nakon okrijepe posjetili smo proštenjarsku crkvu Majke Božje Dolske. Srdačno nas je dočekao gos. Josip Bakalas, koji se brine o svetištu. Ukratko nas je upozna s poviješću crkve posvećene Majci Božjoj Mariji i naglasio kako je u ovo svetište kao dijete hodočastio Alojzije Stepinac sa svojom majkom. Majka Božja Dolska bila je draga i kardinalu Franji Kuhariću.