Rezultati preventivno represivne akcije pojačanog nadzora vozila i vozača

FOTO: Ilustracija

U noćnim satima u dane vikenda, od 16. do 19. studenoga 2018. na području PU zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača u cilju suzbijanja činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanja vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 1.191 prometni prekršaj, od čega je 129 prekršaja vozača s alkoholom, 441 prekršaj nepropisne brzine, 105 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 89 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava i četiri pod zabranom, 12 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 407 ostalih prekršaja.
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 - u subotu, 17. studenoga u 22.45 sati, 23-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Mosta slobode u smjeru sjevera pod utjecajem alkohola u organizmu od 2,73 g/kg, isključen je iz prometa.
- u nedjelju, 18. listopada u 2.45 sati, 30-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Ulicom grada Vukovara u smjeru istoka pod utjecajem od 1,13 g/kg alkohola u organizmu, isključena je iz prometa.
Droga:
- u nedjelju, 18. listopada u 3.20 sati, 20-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Samoborskom cestom kroz mjesto Rakov potok pod utjecajem THC-a psihoaktivne tvari droge marihuane, oduzeta mu je vozačka dozvola.  Ispod vozačeva sjedala pronađena su dva paketića (0,3g i 0,7g) biljne materije koja nalikuje na opojnu drogu marihuanu. Kod 20-godišnjeg suvozača je pronađeno 19g biljne materije koja nalikuje na opojnu drogu marihuanu. Dovedeni u službene prostorije na kriminalističko istraživanje.
 
Tijekom provedbe akcije šest osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a jedna osoba je uhićena i prepraćena na prekršajni sud. Devet osoba je odbila preliminarno testiranje na uređaju za droge. Od 129 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod  19 vozača (14,7%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentiran je 36 mladih vozača (27,9%) kojim je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.


Pisane vijesti