Pirotehnička sredstva nisu igračke

U srijedu, 19. prosinca u 10 sati u službenim prostorijama Informativnog centra policije, Martićeva ulica broj 10, održana je tematska konferencija za medije povodom provođenja operativne akcije „Mir i dobro“ na kojoj je prikazan promotivni film „Pirotehnička sredstva nisu igračke – operativna akcija Mir i dobro“.
Sudionici konferencije su bili voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću gđa Marija Goatti, voditelj Službe prevencije g. Velimir Tišma, voditelj Protueksplozijske službe g. Zlatko Sekačić i voditelj Odjela za prevenciju i metodologiju rada policije g. Davor Novinc.
Akcija „Mir i dobro“ ima tradiciju staru 25 godina i svojim djelovanjem kroz tu akciju policija nastoji podsjetiti građane na sigurno rukovanje i uporabu dozvoljenih pirotehničkih sredstava. U tragedijama koje se dešavaju kao posljedica neispravnog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima, pirotehnika je uvijek sporedni krivac, dok je glavni krivac osoba koja rukuje tim sredstvima. Sigurnost uvijek treba staviti ispred zabave. Roditelji su uzor svojoj djeci, ako roditelj stavi sigurnost na prvo mjesto i dijete će naučiti da sigurnost dolazili prije zabave“ - istaknula je voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću.
Voditelj Odjela za prevenciju i metodologiju rada policije Davor Novinc naglasio je važnost svih aktivnost koje policija provodi u sklopu akcije „Mir i dobro“. Jedan od ciljeva je održavanje povoljnog stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti građana u razdoblju od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. sa svrhom da građani božićne i novogodišnje blagdane provedu u miru, bezbrižno u smislu vlastite sigurnosti.
Kao posljedica neopreznog rukovanja pirotehničkim sredstvima tijekom prethodno provedene akcije „Mir i dobro“, u razdoblju od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018., Policijska uprava zagrebačka oduzela je 8 komada raznog oružja, 619 komada streljiva raznog kalibra, 1.08 kilograma eksploziva i 1 eksplozivno sredstvo.  Tada je i jedan 19-godinšnjak lakše ozlijeđen jer mu je petarda eksplodirala u ruci.
Preventivno djelovanje policije usmjereno je i na najmlađe članove našeg društva pa tako policija kroz razne preventivne programe u osnovnim škola provodi edukaciju školaraca. U suradnji s Gradom Zagrebom i Protueksplozijskom službom učenicima se petih razreda osnovnih škola, ali i njihovim roditeljima, prezentira važnost sigurnosti u rukovanju pirotehničkim sredstvima.
Na samom kraju, voditelj Protueksplozijske zaštite Zlatko Sekačić prezentirao je razne vrste pirotehničkih sredstava i naglasio kako se pirotehnička sredstva, prema učincima i prema količini eksplozivne tvari,  a koja će se moći nabaviti i upotrebljavati u idućem razdoblju, dijele se na F1, F2 i F3 kategoriju, osim petardi i redenika iz kategorije F3, jer njihova je nabavka i uporaba nedopuštena građanima. Kako bi se izbjegle neželjene tragedije gospodin Sekačić istaknuo je da prilikom kupovine pirotehnička sredstva, trebaju ih nabavljati samo kod ovlaštenih trgovaca koji posjeduju odobrenja za nabavu i promet pirotehničkih sredstava te posebnu pozornost i vrijeme odvojiti da se prouče uputstva za upotrebu koja se nalaze na deklaracijama pirotehničkih sredstava.
Cijeli promotivni video možete pogledati ovdje.
 


Stranica