Rezultati pojačanog nadzora vozila i vozača za vikend

Foto: Ilustracija

U noćnim satima u dane vikenda, od 11. do 14. siječnja 2019. godine na području PU zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača s ciljem suzbijanja činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 993 prometna prekršaja - 128 prekršaja vozača pod utjecajem alkohola, 296 prekršaja nepropisne brzine, 73 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 56 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri pod zabranom, 10 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 423 ostala prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u subotu, 12. siječnja 2019. godine u 01.20 sati, 30-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Savskom cestom u smjeru istoka. Obavljenom kontrolom na kolniku Savske ceste izmjerena mu je koncentracija od 2,07 g/kg alkohola u organizmu.
 
- u petak, 11. siječnja 2019. godine u 23.50 sati, 35-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Avenije Većeslava Holjevca u smjeru juga. Obavljenom kontrolom kod Ulice T. Jeffersona izmjerena joj je koncentracija od 1,38 g/kg alkohola u organizmu.
 
Tijekom provedbe akcije evidentirano je pet osoba koje su odbile preliminarno testiranje na uređaju za droge. Od 128 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 13 vozača (10,2%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentiran je 21 mladi vozač (16,4%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.


Stranica