Povećan broj smrtno stradalih u prometu - savjeti pješacima i vozačima

Danas, 16. siječnja 2019. godine u 10 sati u prostorijama Policijske uprave zagrebačke održana je tematska konferencija za medije na kojoj su voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću gđa. Marija Goatti i voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa g. Tihomir Svatoš podsjetili građane na prometnu kulturu i poštivanje prometnih propisa s ciljem smanjenja prometnih nesreća s ozlijeđenih i poginulih osoba. Gđa. Marija Goatti je podsjetila na prometne nesreće koje su se dogodile proteklih nekoliko dana u kojima su stradali pješaci starije životne dobi, a u kojima su sudjelovali teretni automobili. Također je podsjetila na razne akcije koje su u zadnjih nekoliko mjeseci intezivirane, a sve kako bi se smanjio broj prometnih nesreća u kojima su najčešće uzroci „četiri ubojice u prometu“ – alkohol, brzina, korištenje mobitela i nekorištenje sigurnosnog pojasa. Prometna kultura svih sudionika u prometu smanjuje rizike koji dovode do prometnih nesreća – istaknula je na kraju voditeljica gđa. Marija Goatti.      
 
Voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa prezentirao je podatke koji govore da su u prvih 15 dana siječnja 2019. godine u prometnim nesrećama smrtno stradala četiri pješaka od ukupno 20 naleta na pješake. Pješaci su najranjivija skupina u prometu, a pogotovo starije osobe i djeca, istaknuo je g Svatoš. 
 
„Ovim putem želimo upozoriti pješake i vozače na preporučeno ponašanje u prometu – nesreće se događaju najčešće tijekom dana, najčešće vožnjom unatrag, a i na pješačkom prijelazu. Najbrojniji prekršaji pješaka događaju se na mjestima gdje je više prometnih traka i gdje pješaci prelaze cestu izvan pješačkog prijelaza. Upozoravamo pješake da koriste pješačke prijelaze i pothodnike, a tijekom noći da odjenu svjetliju odjeću ili reflektirajuće dijelove odjeće. Što se tiče vozača, trebaju smanjiti brzinu kako bi pravovremeno mogli stati na pješačkom prijelazu, a pogotovo u blizini škola i vrtića“ .
 
Na području Policijske uprave zagrebačke evidentirali smo 7833 prometnih nesreća – 549 nesreća ili 6,5 posto manje u odnosu na 2017. godinu (8382), što je najmanji broj prometnih nesreća u posljednjih 10 godina
 
U tim nesrećama, bilo je ozlijeđeno 2947 osoba – 294 osoba ili 9,1 posto manje nego godinu dana ranije odnosno, najmanje je ozlijeđenih u posljednjih deset godina.
 
Od toga broja, teško je bilo ozlijeđeno 420 osoba (13 osoba ili 3,0 posto manje), a lakše 2527 osoba (281 osoba ili 10,0 posto manje )
 
U prometnim nesrećama, smrtno je stradalo 55 osoba – 7 osoba ili 14,6 posto više, od čega je u Gradu Zagrebu poginule 23 osobe (4 manje), a na području Zagrebačke županije 32 osobe (11 više). U kontekstu desetogodišnjeg prikaza, najviše je bilo poginulih 2009. godine (94) i 2010. godine (88) a najmanje 2015. godine (44) i 2017. godine (48).
 


Stranica