Projekt „Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola“

Danas, 31. siječnja 2019. godine u 10  sati u prostorijama Informacijskog centra za prevenciju Policijske uprave zagrebačke, Martićeva ulica 10, na inicijativu Službe za sigurnost cestovnog prometa,  održan je sastanak Radne skupine za sigurnost cestovnog prometa Vijeća za prevenciju Grada Zagreba.
Radna skupina osnovana je s ciljem poboljšanja stanja sigurnosti cestovnog prometa u Gradu i današnji sastanak okupio je g Tihomira Svatoša voditelja Službe za sigurnost cestovnog prometa, g  Velimira Tišmu voditelja Službe prevencije, gTomislava Tokića ispred Sektora za promet u Gradskom uredu za prostorno uređenje, graditeljstvo, izgradnju Grada, komunalne poslove i promet, g  Mate Kraljevića savjetnik gradonačelnika, g Krešimira Mišića policijskog službenika Službe za sigurnost cestovnog prometa i g Zdravka Valentu, policijskog službenika Službe prevencije. Projekt Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola“, bio je u fokusu okupljenih stručnjaka.
Projektkoji je podržan u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa2011. – 2020., organizirali su, proveli, a ujedno i prezentirali članovima današnjeg sastanka Radne skupine Grada, dr.sc. Ljupko Šimunović, redovni profesor i voditelj Katedre za tehniku gradskog prometa Fakulteta prometnih znanosti  i njegov tim. Na današnjoj prezentaciji Projekta profesoru su se pridružila dva člana njegovog tima dr.sc. Mario Ćosić i g Julijan Jurak.
Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa2011. – 2020. provodi se s ciljem smanjenja prometnih nesreća na nacionalnoj i lokalnoj razini za 50% u odnosu na 2010. godinu, istaknuo je g Tihomir Svatoš, navodeći kako je obveza svih članova našeg društva, zaštita najranjivijih skupina, s posebnim fokusom na djecu aktivnim sudionicima u prometu.  Kako bi se približili ostvarenju tog cilja, dr.sc. Ljupko Šimunović i njegov tim proveli su opsežan Projekt kojim se želi ukazati na osnovne probleme te načine i metode kojima se može postići veća razina sigurnosti djece pješaka u zonama osnovnih škola.
Projektom je obuhvaćeno pet osnovnih škola u Gradu Zagrebu, koje su odabrane  prema više kriterija, neki od njih su npr. broj prometnih nesreća, prostorni razmještaj škola i slično, rekao je dr.sc. Ljupko Šimunović.  Tijekom provedbe Projekta obuhvaćene su razne aktivnosti; edukacija djece i roditelja, istraživanja ponašanja djece u prometu, mapiranje žarišta prometnih nesreća, terensko istraživanje infrastrukturnih nedostataka kao i stanja prometa te mnoge druge. Zbog čega se uložio toliki trud? Cijeli projekt osmišljen je s namjerom identificiranje slabih točka u prometu oko škola, otkrivanja nepoželjnog ponašanja u prometu, kako djece tako i njihovih roditelja od kojih djeca uče prometnu kulturu. Identificiran je veliki broj problema, a čarobnog štapića za rješavanje tih problema nema, rekao je dr.sc. Ljupko Šimunović. Probleme treba rješavati na nacionalnoj ali i lokalnoj razini, a u rješavanje tih problema moraju se uključiti svi članovi društva jer iako su prometne nesreće slučajni i složeni događaji, njima se može upravljati, ako se znaju uzorci.
Teret rješavanja problema u prometu ne može biti samo na policiji, neizostavni su i entuzijazam države kao i svakog pojedinca ponaosob. Aktivno uključivanje društva u cjelini  može nas dovesti do toga da uspijemo poboljšati stanje sigurnosti djece u prometu upravo u onim zonama gdje se trebaju osjećati sigurno, a to je u zonama osnovnih škola.
Voditelj Službe prevencije g Velimir Tišma istaknuo je da je Vijeće za prevenciju Grada Zagreba operativno tijelo koje svoje aktivnosti provodi također s ciljem poboljšanja stanja sigurnosti u Gradu Zagrebu i upravo slijedom njegove snage koja proizlazi iz suradnje predstavnika društveno odgovornih institucija, članova Vijeća, zajedničkim trudom mogu se polučiti pozitivni rezultati,  te je predložio dr.sc. Ljupku Šimunoviću da na sljedećoj sjednici Vijeća prevencije i to tijelo upozna s Projektom.
Savjetnik gradonačelnika, g Mate Kraljević, kao jedan od stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u području prometa, istaknuo je da rezultati Projekta i realizacija preporučenih smjernica, čiju provedbu žele osigurati kroz djelovanje Vijeća prevencije, mogu pridonijeti zajedničkom cilju svih građana Grada Zagreba, a to je sigurnost najmlađih na cestama.
Grad Zagreb, odnosno njegova stručna tijela i službe, nastoje olakšati život svojim stanovnicima i razmatraju sve njihove zahtjeve i zamolbe te u svim opravdanim slučajevima spremni su poduzeti sve što građanima olakšava život i ujedno ga čini sigurnijim, naveo je g Tomislav Tokić, pozdravivši ideju da se na sastanku Vijeća prevencije prezentiraju rezultati projekta „Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola“.
Edukacija djece, jednako kao i edukacija roditelja, trebaju biti temelj djelovanja usmjerenog postizanju cilja koji je istaknut u Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, navodi g  Krešimir Mišić.
 
Poboljšanjem kvalitete života stanovnika Grada Zagreba, prvenstveno smanjivanjem utjecaja od raznih opasnosti u prometu u zonama osnovnih škola, zajednička su želja dr.sc. Ljupka Šimunovića te dr.sc. Maria Čosića i g Julijana Juraka, koji su rekli kako će se sa zadovoljstvom odazvati pozivu Vijeća prevencije Grada Zagreba.

Stranica