Preventivna kampanja Policijske uprave zagrebačke i Zagrebačkog električnog tramvaja „GDJE VAM JE NOVČANIK?“

FOTO: PUZ

Danas, 7. veljače u prostorijama Policijske uprave zagrebačke održana je tematska konferencija za medije u kojoj je predstavljena preventivna kampanja pod nazivom „Gdje vam je novčanik?“ koju od 2008. godine provodi Policijska uprava zagrebačka u suradnji sa Zagrebačkim električnim tramvajem.
Voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću gđa Marija Goatti istaknula je da kada govorimo o džepnim krađama, uspješnost džepara ponajviše ovisi o nama samima, odnosno o svakom građaninu pojedinačno i njegovom samozaštitnom ponašanju. Također je istaknula kako je svako odgovoran za svoj džep i torbicu te naglasila: „Ne dozvolite da upravo vaš džep i torbica budu pokretne mete.„
Preventivna kampanja Policijske uprave zagrebačke i Zagrebačkog električnog tramvaja koja se provodi od 2008. godine, započeta je s ciljem senzibiliziranja korisnika javnog gradskog prijevoza u gradu Zagrebu na problematiku džepnih krađa u vozilima javnog gradskog prijevoza kao što su tramvaji i autobusi. Do sada se kampanja provodila tako da su se u svim vozilima javnog gradskog prijevoza postavljale naljepnice s natpisom „Gdje vam je novčanik?“. „Prije 7 godina napravljen je redizajn naljepnice,  a sada intenziviramo kampanju na način da  se emitira kratka i jasna poruka na informacijskim zaslonima koja putnike javnog gradskog prijevoza upozorava na opasnost od džepnih krađa“. - rekao je g Velimir Tišma, voditelj Službe za prevenciju Policijske uprave zagrebačke. Također, u planu je i nastavak kampanje s ciljem da se snime i emitiraju  zvučne poruke koje će biti nešto šireg sadržaja od pisanih te će, vjeruju u policiji i ZET-u, dodatno potaknuti putnike na samozaštitno ponašanje.
S obzirom da je posljednjih godina, grad Zagreb postao neizostavna europska turistička destinacija tijekom cijele godine, evidentiran je porast kaznenih djela džepnih krađa, kojima u prilog „činjenja“ idu mjesta gdje ima puno građana, mjesta gdje su gužve poput koncerata, javnih okupljanja ili gužvi u gradu i javnom gradskom prijevozu. Slijedom navedenog uočeno je kako navedene naljepnice više nisu dostatne kada je u pitanju senzibilizacija i upozorenje putnicima na rizik od navedenih kaznenih djela, a što su prepoznali i policija i ZET, te kroz partnerstvo inicirali pojačanje preventivne aktivnost upravo kako bi riječ „sigurnost“ u gradu Zagrebu bila podignuta na višu razinu.
„I ZET i Policijska uprava zagrebačka pružaju usluge građanima, to je ono što im je zajedničko, a kada imate zajednički cilj onda i motivacija ne može izostati“ – zaključio je g Domagoj Zeba iz Službe komunikacija i marketinga ZET-a. U nastavku je objasnio da su svjesni činjenice da je dnevno u prometu petstotinjak vozila koja prevezu do milijun putnika, i da će se kroz ovu preventivnu aktivnost upravo taj broj putnika u javnom gradskom prijevozu dodatno osnažiti u samozaštitnom ponašanju koje je jedno od najjačih oružja u borbi protiv protupravnog ponašanja. Također, partnerstvu i suradnji onih koji brinu za građane, tu nije kraj, jer već se planira i slijedeća faza koja će obuhvatiti i emitiranje zvučnih poruka u vozilima javnog gradskog prijevoza.   
Navedena kampanja je intenzivirana na način da se upozorenje putnicima daje emitiranjem kratke i jasne poruke na svim informacijskim zaslonima u vozilima javnog gradskog prijevoza: „POŠTOVANI PUTNICI, NOVČANIKE DRŽITE U UNUTARNJIM DŽEPOVIMA, A TORBICE I TORBE ISPRED SEBE POD NADZOROM. PREVENTIVNA AKTIVNOST ZAGREBAČKE POLICIJE.“
 

Stranica