Rezultati pojačanog nadzora u prometu

U dane vikenda u noćnim satima, od 15. do 18. veljače 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača u cilju suzbijanja činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanja vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 864 prometna prekršaja, od čega je 105 prekršaja vozača s alkoholom, 336 prekršaja nepropisne brzine, 52 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 51 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, 10 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan pod zabranom, sedam prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 302 ostala prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u petak, 15. veljače 2019. godine u 21 sat na Aleji Bolonje, 150 metara istočnije od Škorpikove ulice, rekorder je 42-godišnjak s izmjerenom koncentracijom alkohola od 3,41 g/kg alkohola u organizmu izazvao prometnu nesreću. Privremeno mu je oduzeta vozačka dozvola na 12 sati uz izdanu naredbu o određivanju mjere opreza te je smješten u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
 
- u subotu, 16. veljače 2019. godine u 4.10 sati, 35-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Slavonske avenije u smjeru zapada. Nadzorom prometa kod raskrižja s Ulicom Ljudevita Posavskog izmjerena joj je koncentracija alkohola od 1,35 g/kg te je isključena iz prometa.
 
Prilikom provođenja akcije devet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a sedam osoba je uhićeno i privedeno na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka. Tijekom provedbe akcije evidentirano je pet osoba koja su odbile preliminarno testiranje na uređaju za droge.
 
Od 105 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod  12 vozača (11,4%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirana su 22 mlada vozača (20,9%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
 

Stranica