Osumnjičen za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje isprave

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 68-godišnjakom zbog osnova sumnje da je počinio osam kaznenih djela „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“ i četiri kaznena djela „Krivotvorenje isprave“.  
 
Sumnja se da je kaznena djela počinio na način da je obavljajući poslove osobnog bankara u banci povrijedio dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa koja se temelji na odnosu povjerenja, tako što je u razdoblju od sredine ožujka 2012. godine do sredine  svibnja 2017. godine bez znanja i odobrenja klijenata banke u više navrata obavljao transakcije zatvaranja nenamjenski oročenih depozita i isplate s njihovih bankovnih računa. Također, da bi prikrio svoje postupanje uporabio je lažne isprave - potvrde o obavljenim transakcijama na kojima se nalaze krivotvoreni potpisi klijenata. Temeljem tih potvrda obavio je isplate u ukupnom iznosu od 2.263.069,45 kuna, a po isplatama je cjelokupna novčana sredstva protupravno zadržao za sebe. Tako si je pribavio imovinsku korist u navedenom iznosu, dok je na opisani način banci, o čijim je imovinskim interesima bio dužan brinuti, prouzročio štetu u ukupnom iznosu od 2.356.894,45 kuna, a koji iznos je banka obračunala i uplatila oštećenim klijentima.
 
Policijski službenici su nakon provedenog kriminalističkog istraživanja podnijeli posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.

Stranica