Na sjednici Županijske skupštine prihvaćeno Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Policijske uprave zagrebačke

U četvrtak, 16. svibnja na 11. sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije, načelnik Policijske uprave zagrebačke g Marko Rašić predstavio je Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2018. godini, koje svake godine podnosi Policijska uprava zagrebačka. Nakon izlaganja Izvješće je razmotreno i jednoglasno prihvaćeno.
 

Načelnik Rašić istaknuo je kako se od svih sigurnosnih događaja koji se evidentiraju na području Policijske uprave zagrebačke, ukupno 16 posto odnosi na područje Zagrebačke županije, a 84 posto na područje grada Zagreba. Nakon detaljne analize svih sigurnosnih pokazatelja u 2018. godini, načelnik je ocijenio da je opće stanje sigurnosti na području Zagrebačke županije povoljno i dobro, a isto tako, da je zadovoljavajuće stanje i kretanje kriminaliteta kao i stanje javnog reda i mira.  
 
Načelnik je također napomenuo kako je tijekom prošle godine nastojao službu dobro organizirati te ju pravilno vremenski i prostorno usmjeriti sukladno procjenama rizika, a što se pozitivno odrazilo na prevenciju svih nedozvoljenih ponašanja. 
 
Načelnik je tada predstavio statističke pokazatelje za prošlu godinu te je naveo kako je na području Zagrebačke županije evidentirano je 2331 kaznenih djela, što je za 1,5 posto manje kaznenih djela nego prethodne godine, a riješenost kaznenih djela bolja je za 4 posto, iz čega proizlazi da je ukupan kriminalitet u padu, a istovremeno bilježimo bolju riješenost kaznenih djela. 
 
„Stopa kriminaliteta na području Zagrebačke županije iznosi 740 kaznenih djela na 100.000 stanovnika, a sa zadovoljstvom mogu reći da je stopa kriminaliteta najpovoljnija u odnosu na sve druge županije u Republici Hrvatskoj“ – istaknuo je načelnik.
 
Načelnik je naglasio kako je opći kriminalitet, kao najmasovniji kriminalitet, u neznatnom porastu i to manje od 1 posto u odnosu na prethodnu godinu, a njegova riješenost u odnosu na prethodnu godinu veća je za 5 posto. Također, načelnik je izdvojio kaznena djela protiv života i tijela, gdje je evidentirano jedno ubojstvo, koje je riješeno i 4 pokušaja ubojstva, koja su također  riješena. Evidentirane su i 44 teške tjelesne ozljede, od kojih smo 41 riješili. Što se tiče kaznenih djela protiv spolne slobodne, evidentirano je 5 kaznenih djela silovanja, koja su riješena.  
 
Što se tiče kaznenih djela protiv imovine, ona su u padu za gotovo 7 posto u odnosu na prethodnu godinu, a što je ujedno i najmanji broj kaznenih djela protiv imovine u zadnjih pet godina.
 
U sferi tamne brojke kriminaliteta, načelnik je istaknuo kako se tijekom 2018. godine posebna pozornost posvećivala borbi protiv organiziranog i gospodarskog kriminaliteta, s posebnim osvrtom na koruptivna kaznena djela, ali isto tako i borbi protiv kriminaliteta droga. U domeni organiziranog kriminaliteta evidentirano je više kaznenih djela nego prethodne godine za 9 posto, a što je izravni rezultat ustrajnog i predanog rada policijskih službenika, istaknuo je načelnik.  
 
U domeni gospodarskog kriminaliteta i kriminaliteta droga evidentirano je manje kaznenih djela u odnosu na prethodnu godinu, dok je tijekom cijele prošle godine ostvarena 251 zapljena droga, o kojih je najviše zapljena marihuane, amfetamina i kokaina.  
 
Načelnik je također naglasio da tijekom 2018. godine na području Zagrebačke županije nije bilo grubog ili narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, a koji bi remetio normalan rad i život naših građana. U statističkim pokazateljima, radi se o ukupno 3222 prekršaja, što je za 16 posto manje prekršaja nego prethodne godine. Evidentirano je 799 prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji su također u padu za 20 posto, a to je ujedno i najmanji broj evidentiranih prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u zadnjih pet godina na području Zagrebačke županije.
 
Načelnik se također osvrnuo i na sigurnost cestovnog prometa te rekao kako na području Policijske uprave zagrebačke bilježimo pozitivan trend povećavanja sigurnosti u cestovnom prometu, no na području Zagrebačke županije tijekom prošle godine (u odnosu na prethodnu godinu) došlo je do pogoršanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu kada su u pitanju najteže posljedice - smrtno stradavanje. Smrtno su stradale 32 osobe, što je za 11 osoba više u odnosu na prethodnu godinu. Svi ostali pokazatelji su pozitivni, što znači da je manje prometnih nesreća i ozlijeđenih osoba. Do najtežih prometnih nesreće dolazi prvenstveno zbog neprilagođene i nepropisne brzine i vožnje pod utjecajem alkohola, istaknuo je načelnik.
 
Cilj Policijske uprave zagrebačke jest zadržavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu te se poduzima niz preventivnih i represivnih mjera i to na mjestima i u vrijeme kada se događaju najteže prometne nesreće.
 
Načelnik je na kraju istaknuo kako smo tijekom 2018. godine uspješno osigurali 500 javnih okupljanja, a izdvojio je doček Hrvatske nogometne reprezentacije sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, što je bio izazov za policiju i naše partnere te se ovom prigodom zahvalio svima u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu, a posebno našim građanima na suradnji i razumijevanju.

FOTO: PU zagrebačka
 

Stranica