Prometna na Slavonskoj aveniji

Jučer, 16. svibnja oko 20 sati, 23-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom Ford focus varaždinskih registarskih oznaka, a kretala se Slavonskom avenijom u smjeru istoka. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Siniše Glavačevića i Gordana Lederera naletjela je 65-godišnjaka koji je upravljao biciklom marke Kross, a kretao se zapadnim nogostupom Ulice Siniše Glavaševića u smjeru juga te se dolaskom do raskrižja bez zaustavljanja nastavio kretati preko južne i sjeverne kolničke trake Slavonske avenije zadržavajući smjer kretanja prema jugu.
Na mjestu događaja 65-godišnjak je smrtno stradao.
Tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.
Zbog prometne nesreće promet je bio djelomično obustavljen u vremenu od 20.20.  do 22.10 sati.

Podsjećamo bicikliste da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu:

-Biciklist mora imati tehnički ispravno vozilo s funkcionalnim kočnicama,
-Vožnja pod utjecajem alkohola je zabranjena. Od prvog sumraka (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu mora biti upaljeno naprijed svjetlo bijele, a na stražnjoj strani crvene boje,
-Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili trakom, a ako ne postoje, treba se kretati što bliže desnom rubu kolnika, a ako ih je dva ili više, dužni su se kretati jedan iza drugoga,
-Vozač mora upravljati biciklom tako da mu ne umanjuje stabilnost i ne ometa druge sudionike u prometu. Osobito ne smije skidati istovremeno obje ruke s upravljača,
-Ako se kreće kolnikom na javnoj cesti, dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivost biti označen reflektirajućim prslukom,
-Vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju u vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi zaštitnu kacigu,
-Biciklist u vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel,
-Ako se pješaci kreću biciklističkom stazom, biciklist ih treba zvoncem upozoriti da se uklone.

Ponovo apeliramo na sve vozače da posebnu pažnju obrate na starije osobe kao posebno ranjivu skupinu u cestovnom prometu.
Njihove procjene prilikom kretanja u prometu često pogrešne i neočekivane, reakcije sporije kao i brzina odlučivanja, a sluh i vid se godinama samo pogoršavaju.
Zbog svega navedenog, starije osobe koje u prometu sudjeluju kao pješaci ili vozači zadobivaju ozljede u prometnim nesrećama koje su vrlo teške i najčešće tragične.
 
Želimo istaknuti vozačima i drugim sudionicima koji sudjeluju u prometu na cesti da svojim postupcima za vrijeme upravljanja vozilom čuvaju ne samo svoj život nego i život drugih sudionika.
 
 

Stranica