Rezultati pojačanog nadzora vozila i vozača za vikend

Rezultati pojačanog nadzora vozila i vozača tijekom vikenda.

U noćnim satima u dane vikenda, od 14. do 17. lipnja 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 546 prometna prekršaja, od čega je 48 prekršaja vozača s alkoholom, 203 prekršaja nepropisne brzine, 42 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 39 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, devet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri prekršaja upravljanja pod zabranom, 20 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te 182 ostala prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u nedjelju, 16. svibnja 2019. godine oko 18.50 sati, 36-godišnji državljanin Srbije je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Gradićkom ulicom u mjestu Gradići, dok je u organizmu imao alkohola 2,77 g/kg. Dolaskom do kućnog broja 4 sudjelovao je u prometnoj nesreći u kojoj  je nastala materijalna šteta te je smješten u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega će biti odveden na prekršajni sud.
 
- u subotu, 15. travnja 2019. godine oko 19.30 sata, 42-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Ulicom Bukov dol u smjeru istoka. Dolaskom do kućnog broja 9 sudjelovala je u prometnoj nesreći s materijalnom štetom. Obavljenim nadzorom izmjerena joj je koncentracija od 2,05 g/kg alkohola u organizmu te je isključena iz prometna i oduzeta joj je vozačka dozvola na rok od 12 sati.
 
Prilikom provođenja akcije osam je osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva ,a četiri su osobe uhićene.
 
Od 48 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 13 vozača (27,1 %) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je osam mladih vozača (16,7 %) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

FOTO: Ilustracija

Stranica