Prevencija trovanja ugljičnim monoksidom

Kampanja Policijske uprave zagrebačke i Gradske plinare Grada Zagreba

Danas, 1. listopada 2019. godine u  službenim prostorijama Policijske uprave zagrebačke održana je tematska konferencija za medije na kojoj je predstavljena kampanja “Prevencija ugljičnim monoksidom”. Kampanju provodi Policijska uprava zagrebačka u partnerstvu s Gradskom plinarom Grada Zagreba. Voditelj Službe prevencije Velimir Tišma je zajedno s gostima Dubravkom Duvančićem, voditeljem Službe tehničke podrške gradske plinare Zagreb te Nenadom Zrinskim, upraviteljem Dimnjačarsko obrtničke Zadruge, predstavio aktivnosti Kampanje kao i savjete za građane kako bi se prevenirali uzroci koji dovode do stradavanja kao posljedica udisanja ugljičnog monoksida.
 
Voditelj Službe prevencije Velimir Tišma istaknuo je kako je cilj Kampanje osvijestiti građane o opasnostima  koje vrebaju od ugljičnog monoksida, plina bez boje, okusa i mirisa kojeg se s razlogom naziva tihi ubojica. U zadnje četiri godine na području Policijske uprave zagrebačke evidentirana su 32 slučaja trovanja ugljičnim monoksidom, osam je osoba smrtno stradalo dok je 71 osoba  ozlijeđena. Kampanja je pokrenuta zajedno s Gradskom plinarom i Dimnjačarsko obrtničkom zadrugom kako bi se nizom aktivnosti što veći broj građana upoznao s preventivnim djelovanjem usmjerenim na sprječavanje stradavanja kao posljedice udisanja „tihog ubojica“ naglasio je  Velimir Tišma.
 
Dubravko Duvančić iz Gradske plinare Zagreb je upozorio na opasnosti koje vrebaju prilikom istovremenog rada ventilatora, napa i atmosferskog bojlera. Atmosferski bojler upotrebljava još otprilike 80.000 korisnika na području Grada te će se u nadolazećim danima tim korisnicima dostaviti dopisi zajedno s letcima kojima se upozorava na opasnosti udisanja ugljičnog monoksida.  Također, u okviru kampanje će se zajedno s dimnjačarima na atmosferske bojlere staviti naljepnice koje će svoje korisnike upoznati sa simptomima trovanja ugljičnim monoksidom i s pravilnim načinom uporabe atmosferskih bojlera, naglasio je Dubravko Duvančić
 
Kampanja koju zajedno provode Policijska uprava zagrebačka i Gradska plinara Zagreba ima tri cilja: upoznavanje građana s opasnostima istovremenog rada kuhinjske nape i bojlera, upoznavanje korisnika stanova ili apartmana u najmu s kulturom uporabe plina kao i opasnostima koje vrebaju prilikom uporabe plina te naposljetku poticanje građana na zamjenu atmosferskih bojlera kondenzacijskim koji su u potpunosti sigurni za korištenje, naveo je Dubravko Duvančić.
 
Nenad Zrinski, upravitelj Dimnjačarsko obrtničke Zadruge pozvao je sve korisnike atmosferskih bojlera da ovlaštenim dimnjačarskim i plinoservisnim službama  omoguće pristup i kontrolu bojlerima i dimnjacima jer je to jedini način kako bi bili sigurni u njihovu ispravnost. Nadalje, istaknuo je kako je kvaliteta stanovanja iznimno porasla na način da se u kućanstvima ugrađuje PVC stolarija, protuprovalna vrata dok se ostavljaju atmosferski bojleri koji u tim uvjetima neprotočnosti zraka više nisu adekvatni i sigurni za uporabu radi čega je pozvao građane na zamjenu atmosferskih bojlera.

FOTO: PU zagrebačka

Stranica