Hodočašće vjernika Policijske kapelanije zagrebačke Gospi – Kraljici Mira

Od 18. do 20. listopada 2019. godine vjernici Policijske kapelanije „Majke Božje Kamenitih vrata“ PU zagrebačke predvođeni policijskim kapelanom don Marinom Dragom Kozićem hodočastili su u svetište Majke Božje – Kraljice Mira u Međugorje.
 
Krenuli smo u petak navečer i u Međugorje stigli rano ujutro. Po dolasku popeli smo se na Brdo ukazanja moleći krunicu i tako došli do Gospinog kipa gdje smo se u molitvi poklonili Gospi.
 
Tijekom cijelog dana u Međugorju pohodili smo brdo Križevac, na kojem se nalazi veliki bijeli Križ, do kojeg smo molili pobožnost Križnog puta te nazočili molitveno-liturgijskom programu u župnoj crkvi sv. Jakova. Dan je završio misom i večernjim klanjanjem pred Presvetim na otvorenom u zajedništvu s velikim brojem hodočasnika iz cijeloga svijeta.
 
U nedjelju, 20. listopada, prije odlaska poklonili smo se pred Gospinim likom i uputili se u posjet franjevcima u župi Humac kod Ljubuškog. Riječi dobrodošlice i pozdrava uputio nam je gvardijan fra Dario Dodig. U velebnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog sudjelovali smo na župnoj svetoj misi 29. nedjelje kroz godinu, ujedno i misijske nedjelje, u kojoj je koncelebrirao policijski kapelan don Marin. Predvoditelj misnog slavlja fra Dario u propovijedi se osvrnuo na papinu poruku koju šalje vjernicima za misijsku nedjelju. Osnovna misao u poruci koju je papa Franjo uputio govori o naviještanju evanđelja kao trajnoj zadaći Crkve i o svakome vjerniku koji je pozvan da bude misionar, navjestitelj. Propovjednik je nadalje, osvrćući se na misna čitanja, posebno na evanđelje pozvao na ustrajnost u molitvi koji je  jedan od najvećih darova vjere U evanđelju današnje nedjelje ustrajnost je utjelovljena u liku udovice. Ona svojim upornim ‘dodijavanjem’ ipak dolazi do svoga prava. Sudac popušta pred njezinom upornošću. Iz svega ovoga proizlazi  da će nam tim više pomoći Bog koji nas voli. Bog je onaj koji je na našoj strani. Bog će uslišati naše molitve i prošnje ali želi biti uključen u naš svakodnevni život, naglasio je fra Dario.    
 
Nakon mise razgledali smo novoobnovljenu staru kao i sadašnju župnu crkvu, obišli zbirku umjetnina s kojom nas je upoznao fra Dario. Također, u franjevačkom samostanu svetog Ante Padovanskog na Humcu nalazi se najstariji muzej u BiH, osnovan 1884. godine, s kojim nas je upoznala voditeljica muzeja. U obnovljenom muzeju izloženi su predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine od starijeg kamenog doba (paleolitik) do naših dana. Izložena je i Humačka ploča iz XII. stoljeća, najstariji očuvani spomenik pisan na hrvatskom jeziku (mješavinom glagoljice i starohrvatske ćirilice – bosančice) na području današnje Bosne i Hercegovine.
 
Put kući također je obilovao interesantnim destinacijama pa smo tako posjetili Vitinu i crkvu sv. Kate u Grudama s kojom nas je upoznao hercegovački fratar. Zadnja destinacija bila je posjet Imotskom i njegovim slikovitim lokacijama Modrog i Crvenog jezera. Osjećaj divljenja iskazujemo zajedno s pjesnikom Tinom Ujevićem koji je ljepotu ovoga kraja opisao kroz stihove poezije «Hodočašće po Zagori» … ovdje su raskošne boje, slike se nude kistu. Život treperi u listu Sad grlim prirodu čistu i mirno je srce moje. U večernjim satima stigli smo u Zagreb.