Posjet delegacije Narodne Republike Kine Policijskoj upravi zagrebačkoj

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić je zajedno sa suradnicima ugostio delegaciju Općinske uprave za javnu sigurnost grada Guangzhou iz Narodne Republike Kine.

Danas, 25. listopada 2019. godine načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić je zajedno sa suradnicima ugostio delegaciju Općinske uprave za javnu sigurnost grada Guangzhou iz Narodne Republike Kine, pod vodstvom dogradonačelnika Uprave Yang Jianghua.
 
Nakon tople dobrodošlice načelnik Marko Rašić upoznao ih je sa specifičnostima Grada i Županije kao područja za čiju sigurnost brine Policijska uprava zagrebačka. Kao jednu od bitnijih činjenica naglasio je izuzetno povoljno stanje sigurnosti u Gradu i Županiji navodeći da policijski službenici svojim predanim radom svakim danom sve više pridonose pozitivnom ozračju i samoj sigurnosti svih građana.
 
Načelnik Sektora policije Davor Posilović  je gostima iz Narodne Republike Kine približio ustroj Policijske uprave zagrebačke te prikazao različite faktore koje utječu na posebnosti samog ustroja, organizacijske specifičnosti koje su uvjetovane veličinom područja koje pokriva Policijska uprava zagrebačka kao i brojem stanovnika za čiju se sigurnost brinemo. Također, načelnik Sektora policije predstavio je  značajnije događaje koji su zahtijevali poseban angažman policijskih snaga te je naglasio važnost zajedničkog djelovanja policije i drugih nadležnih službi koje tada sve zajedno pridonose sigurnom održavanju raznovrsnih, sa sigurnosnih aspekta zahtjevnijih događaja. Poseban interes izazvao je doček Vatrenih nakon održanog Svjetskog nogometnog prvenstva tijekom kojeg je policija sukladno prethodnoj procjeni angažirala dovoljan broj ljudi koji su pridonijeli sigurnom dočeku nogometaša.
 
Zagreb, kao jedan od sigurnijih gradova, iz godine u godinu postaje sve omiljenije turističko središte mnogim stranim gostima te tako i onima iz Narodne Republike Kine, naveo je načelnik Sektora policije Davor Posilović. Kao jedan od razloga zašto Republika Hrvatska postaje sve omiljenije odrediste turista iz Kine je i taj što su državljani Kine kroz projekt Sigurna turistička sezona upoznali Zagreb i Republiku Hrvatsku budući da razmjena hrvatskih i kineskih policajaca traje unazad dvije godine.
 
Tijekom gostovanja u Republici hrvatskoj kineski su policajci osim u Zagrebu pomoć hrvatskim kolegama pružali u Splitu, Dubrovniku i na Plitvičkim jezerima te su posebno oduševljenje izazvali kod svojih sunarodnjaka budući da su od iznimne pomoći bili hrvatskim kolegama.
 
Dogradonačelnik grada Guangzhou Yang Jianghua je domaćine iz Policijske uprave zagrebačke potom upoznao sa specifičnostima grada iz kojeg dolazi navodeći kako je riječ o gradu koji broji 20 milijuna stanovnika kojima na usluzi stoji 31.000 policajaca te još toliko pričuvnih policajaca. Istaknuo je kako isto kao i Zagreb svake godine bilježe sve povoljnije stanje sigurnosti prilikom čega se posebno osvrnuo kako, bez obzira na razliku u veličini gradova, iznimno cijene praksu postupanja zagrebačke policije te kako tijekom ovog, ali i budućih susreta, kroz primjere dobre prakse zagrebačke policije žele unaprijediti i rad policije u Guangzhou.
 
Voditelj Operativno – komunikacijskog centra Policijske uprave zagrebačke Stipo Mandić gostima je približio rad operativno – komunikacijskog centra kroz godišnje brojke zaprimljenih hitnih dojava te kroz način i organizaciju daljnjeg rada policijskih službenika na terenu nakon zaprimljenih dojava.
 
Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić i dogradonačelnik grada Guangzhou Yang Jianghua na kraju su izrazili obostrano zadovoljstvo održanim radnim sastankom te su iskazali nadu da će se takva praksa, s ciljem razmjene pozitivnih iskustava i primjera dobre prakse, nastaviti u budućnosti.

FOTO: PU zagrebačka
 
 

Stranica