Policijska uprava zagrebačka obilježila Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Tematska konferencija za medije - Akcija nadzora korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za invalide i zlouporabe znaka pristupačnosti

Danas, 3. prosinca u službenim prostorijama Policijske uprave zagrebačke, na inicijativu TISPOL-a – mreže prometnih policija država Europe, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, održana je tematska konferencija za medije na kojoj je istaknuta važnost korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom od strane drugih osoba i moguću zlouporabu znaka pristupačnosti.
 
Voditeljica službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti predstavila je prisutne na konferenciji te istakla: “Znak iscrtan na parkirališnim mjestima namijenjen osobama s invaliditetom je vidljivo iscrtan, nije nevidljiv, iako invaliditet ponekad zna biti nevidljiv. Ali, to ne znači da ljudi i mladi s invaliditetom i posebnostima za bilo koga trebaju biti „nevidljivi“. Policija tijekom cijele godine provodi kontrolu parkiranja na takvim mjestima, a ovih dana posebno intenzivno s obzirom da je danas Međunarodni dan osoba s invaliditetom“
 
Napominjemo da znak pristupačnosti se ispravno koristi samo kada vozilom upravlja osoba s invaliditetom ili se ta osoba nalazi u vozilu. Novčana kazna za nepropisno parkiranje na parkirališnom mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom iznosi 700 kuna, a ujedno, novčanom kaznom u iznosu od 700 kuna kaznit će se i osoba koja svoj znak pristupačnosti ustupi drugoj osobi na korištenje. Isto tako osobi koja je dva ili više puta pravomoćno kažnjena zbog ustupanja svog znaka pristupačnosti drugoj osobi, privremeno će se oduzeti znak pristupačnosti na rok od dvije godine kazao je Tihomir Svatoš, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa. Također navodi kako je prošle godine sankcionirano više od 1500 vozila koja se parkiraju na takvima mjestima, odnosno u ovoj godini 1200 vozila. U prekršajima gdje osoba daje neovlašteno drugome znak pristupačnosti prošle godine je sankcionirano 24 takva prekršaja, a ove godine 37. Nadalje podnijete su i kaznene prijave zbog krivotvorenja isprava odnosno kopiranja znaka pristupačnosti.
 
Policijska uprava zagrebačka takve poslove obavlja u suradnji s Gradom Zagrebom, pa je ovom prilikom voditelj prometnog redarstva Grada Zagreba Antun Filković rekao kako su prošle godine imali 3477 postupanja prema vozilima kojima se nepropisno parkiraju na mjestima s znakom pristupačnosti, a do sada, ove godine 2873.
 
Ljiljana Ivković, dopredsjednica Udruge za promicanje istih mogućnosti istaknula je kako je njihova udruga, među ostalim akcijama inicirala i akciju „Ako si uzeo moje mjesto hoćeš li uzeti i moju invalidnost?“, a koja se provodi od 2012. godine. Također navodi kako su proveli izniman projekt „Stop brzini“ u 11 gradova na području cijele Hrvatske, uz osnovne edukacije ponašanja u prometu.
 
Voditeljica službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti podsjetila je kroz pitanje i odgovor; „Zašto je parkirno mjesto važno? Da bi osobe s invaliditetom mogle doći na radno mjesto, u škole, na fakultete da dođu tamo gdje žele kako bi ravnopravno funkcionirale u društvu. Društvo uklanja prepreke kroz prava, policija to osigurava. “ U tom cijelom sadržaju popularna je riječ inkluzije“, a što znači inkluzija objasnio je Dražen Jerman, predsjednik Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak i Sekcije pčelara s invaliditetom. Oni jednostavno rečeno ne uče ljude bez invaliditeta kako da se odnose prema ljudima s invaliditetom, njego obrnuto, da osobe s invaliditetom uključe u društvo jer su i oni jednako vrijedni kao i svi mi, bez obzira na svoje poteškoće s kojima se susreću.
 
Izlete koje organiziraju škole koje pohađaju djeca s poteškoćama, ipak uključuje puno više truda, odnosno potrebno je to sve puno bolje organizirati, a radi toga bio je prisutan Veselko Musa upravitelj Zadruge Martinov plašt – specijalni prijevoz osoba s invaliditetom. Njihova udruga pokrenula je projekt pružanja prijevoza osoba s invaliditetom i teže pokretnih osoba u Zagrebu, prije skoro godinu i pol dana.
 
Odmah potom uputili smo se u Zagorsku ulicu 14, preko puta Srednje škole - Centar za odgoj i obrazovanje gdje su učenici te škole, djeca s teškoćama u razvoju, zajedno s policijskim službenicima simbolično obilježili Dan osoba s invaliditetom na način da su kroz razgovor s vozačima ukazivali na važnost korištenja mjesta sa znakom pristupačnosti te su uz prigodan poklon i darivali vozače. Luka i Antonio, dvojica maturanata 3. razreda škole sa smiješkom su istaknuli vozačima s kojim problemima se suočavaju u prometu. A ujedno se i ravnateljica škole gđa. Đana Baftiri zahvalila na dosadašnjoj suradnji i ovom simboličnom druženju s policajcima i ukazivanju na važnost sudjelovanja u prometu osoba s invaliditetom.

FOTO:
PU zagrebačka
 

Stranica