Osumnjičeni za zločinačko udruženje – protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma

Dovršeno kriminalističko istraživanje.

Policijski službenici Ravnateljstva policije, Uprave kriminalističke policije, Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Policijske uprave zagrebačke, Sektora kriminalističke policije, a sve u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad više osoba koje su  počinile više kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

U sklopu kriminalističkog istraživanja, 16. i 17. prosinca 2019. godine na području Policijske uprave zagrebačke uhićene su tri osobe i to dva državljana Republike Hrvatske starosti 50 i 36 godina te državljanin Sjeverne Makedonije starosti 48 godina, dok se za drugim, zasad nedostupnim osobama traga.  

Temeljem naloga suda obavljene su pretrage domova i prijevoznih sredstava te je pronađeno više mobilnih telefona i SIM kartica raznih operatera i drugi materijalni dokazi.
Tijekom provedenog kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su osumnjičeni muškarci, zajedno s drugim zasad nedostupnim osobama, organizirali dolazak stranih državljana na područje Republike Hrvatske, a koji nisu ispunjavali formalne i zakonske uvjete za ulazak te su bili spremni da im se, uz plaćanje novčane naknade, ilegalnim putem organizira odlazak s teritorija Bosne i Hercegovine na teritorij Republike Hrvatske te dalje u druge zemlje Europske unije. Sumnja se da je ilegalno prebačeno 166 stranih državljana, na koji su način su osumnjičeni pribavili značajnu protupravnu imovinsku korist.

Osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnijeta Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Kriminalističko istraživanje se nastavlja u cilju utvrđivanja drugih zasad nepoznatih osoba uključenih u počinjenje navedenih kaznenih djela.

FOTO: Ilustracija

Stranica