Rezultati pojačanog nadzora vozila i vozača te akcija Alkohol i droge i Brzina

Pojačano postupanje policije u prometu tijekom vikenda.

     
U noćnim satima u dane vikenda, od 3. do 7. siječnja 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke, provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 574 prometnih prekršaja, od čega 45 prekršaja vozača s alkoholom, 238 prekršaja nepropisne brzine, 49 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 32 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 5 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 1 pod zabranom, 5 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 199 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u subotu, 4. siječnja 2020 godine u 23 sata u Jastrebarskom, 24-godišnjak je upravljao osobnim automobilom krapinskih registarskih oznaka s izmjerenih 2,15 g/kg alkohola u organizmu  
 
- u ponedjeljak, 6. siječnja 2020. godine, 26-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka te joj je u nadzoru prometa na raskrižju Zagrebačke avenije i Rudeške ceste alkotestiranjem izmjerena koncentracija od 1,00 g/kg alkohola u organizmu
 
Prilikom provođenja akcije, 3 osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 3 osobe su uhićene i privedene na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su ukupno 3 osobe – test negativan.
 
Od 45 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 10 vozača (22,2%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 9 mladih vozača (20,0%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
 

Stranica