Osumnjičen za krađe i računalne prijevare

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće dostavljeno Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.


Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjakom zbog sumnje da je počinio sedam kaznenih djela „Krađa“ i 112 kaznenih djela „Računalna prijevara“, od kojih je 83 u pokušaju.
 
Ukupno sedam krađa, sumnja se da je počinio na sljedeći način:

Naime, sumnja se da je 8. prosinca 2016. godine oko 16.40 sati u tramvaju na relaciji između okretišta Črnomerec i Trga bana Josipa Jelačića prišao oštećenoj te joj iz torbe otuđio novčanik s novcem i dokumentima. Tada je, sumnja se, pola sata nakon krađe, na bankomatu u Ulici Ilica s otuđenom bankovnom karticom u tri navrata podignuo ukupno 6000 kuna. Potom je otišao u obližnju trgovinu u Praškoj ulici gdje je kupio razne proizvode u vrijednosti 2.384 kune pri čemu je kao sredstvo plaćanja dao otuđenu bankovnu karticu oštećene.
 
Sumnja se, također, da je 21. veljače 2018. godine oko 14.50 sati prema prethodnom dogovoru s nepoznatom muškom osobom došao na parkiralište u Ulici Gordana Lederera u Zagrebu, prišao parkiranom automobilu marke Ford Fiesta zagrebačkih registarskih oznaka te uporabom oštrog predmeta probušio gumu na vozilu, a nakon čega je iskoristio nepažnju vlasnika automobila te mu sa suvozačevog sjedala otuđio torbicu s novcem i dokumentima. Otprilike sat kasnije, na bankomatu u Ulici grada Vukovara u sedam navrata podignuo je ukupno 11.000 kuna, dok u 13 navrata nije uspio podići novac. Zatim je, sumnja se, istog popodneva, na bankomatu na Gračanskoj cesti u dva navrata podignuo ukupno 200 kuna, dok je u još osam navrata nije uspio podići novac.
 
3. srpnja 2018. godine, sumnja se, oko 11 sati, nakon ulaska u tramvaj na Trgu kralja Tomislava, prišao je oštećenoj te joj iz torbe otuđio novčanik s novcem i dokumentima. Nakon izlaska iz tramvaja na bankomatu na istom Trgu u pet je navrata s otuđenim bankovnim karticama podignuo ukupno 7900 kuna, dok u sedam navrata nije uspio podići novac. Dvadesetak minuta kasnije još je u dva navrata otuđenom karticom pokušao podići novac na bankomatu u Ulici Ilica, no u tome nije uspio. Potom je u tri trgovine u Centru Grada otuđenom karticom kupio više proizvoda u vrijednosti 1948 kuna, dok u jednoj trgovini nije uspio obaviti kupovinu jer je kartica odbijena.  
 
Također se sumnja da je 4. travnja oko 16.30 sati u tramvaju na relaciji između Trga bana Josipa Jelačića i Trga kralja Tomislava prišao oštećenoj te joj iz torbe otuđio novčanik s novcem i dokumentima. Dvadesetak minuta nakon krađe, sumnja se, na bankomatima u Centru Grada u dva je navrata njenom bankovnom karticom podignuo ukupno 1100 kuna, dok u 16 navrata nije uspio podići novac.
 
Četiri dana kasnije, nedugo nakon podneva, u tramvaju na istoj relaciji, sumnja se, prišao je oštećenoj i iz torbe joj otuđio novčanik s novcem i dokumentima. Petnaestak minuta kasnije na bankomatu u Praškoj ulici u tri je navrata pokušao podići novac, no neuspješno.
 
Sumnja se i da je 11. studenoga oko 16.35 sati u tramvaju na relaciji između Trga bana Josipa Jelačića i Frankopanske ulice prišao oštećenoj te joj iz torbe otuđio novčanik s novcem i dokumentima. Iz tramvaja je izišao na Britanskom trgu gdje je, desetak minuta kasnije, na bankomatu s njenom otuđenom bankovnom karticom u tri navrata pokušao podignuti novac, no u tome nije uspio.
 
9. siječnja 2020. godine oko 15 sati za vrijeme vožnje u tramvaju na relaciji između Vlaške i Draškovićeve ulice, sumnja se, također je počinio krađu tako što je prišao oštećenoj te joj iz torbe otuđio novčanik s novcem i dokumentima. Pola sata kasnije, sumnja se, na bankomatu u Ulici Ilica s otuđenom bankovnom karticom u dva je navrata s njenog računa podignuo ukupno 5000 kuna dok je u narednih sat i pol u deset navrata na bankomatima u Centru Grada pokušao podići novac, no u tome nije uspio.
 
Također, sumnja se da je počinio i računalne prijevare  u kojima ostaje, zasada, nepoznat način na koji je došao u posjed kartica.
 
Nadalje, sumnja se i da je sredinom siječnja 2019. godine u točno neutvrđeno vrijeme i na neutvrđen način pribavio bankovnu karticu oštećene te je 16. siječnja 2019. godine oko 15.20 sati došao do bankomata u Ulici Ilica u Zagrebu gdje je bankovnom karticom oštećene u dva navrata podignuo iznos od ukupno 4800 kuna.
 
Na neutvrđen je način i 21. ožujka iste godine pribavio, sumnja se,  bankovne kartice oštećene te je u prijepodnevnim satima na bankomatu u Ulici Ilica u šest navrata pokušao podići novac, no u tome nije uspio.
 
Isto tako se sumnja da je 25. listopada 2019. godine na neutvrđen način pribavio bankovnu karticu oštećene, a potom oko 11.30 sati na bankomatima u Ulici Ilica karticom oštećene u dva navrata podignuo ukupno 5000 kuna, dok je sat vremena kasnije u trgovini u Bogovićevoj ulici u Zagrebu istom karticom kupio više proizvoda u vrijednosti 2.898 kuna. Istog je dana, još u 14 navrata, na bankomatima na području grada Zagreba karticom pokušao, no nije uspio, podići novac.
 
 
FOTO: Ilustracija

Stranica