Dovršeno kriminalističko istraživanje zbog sumnje na trgovanje ljudima

Prema oštećenoj osobi policija je inicirala pružanje pomoći sukladno Nacionalnom Planu za suzbijanje trgovanja ljudima
 

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjakom i 26-godišnjakinjom zbog sumnje da su počinili kazneno djelo „Trgovanje ljudima“ na štetu 56-godišnjaka.
 
Sumnja se da je osumnjičeni, od veljače 2018. godine do 21. rujna 2020. godine oštećenom osigurao smještaj na području Zagreba te uporabom sile i prijetnje ostvario nadzor nad njime i tako ga prisilio na prisilan rad odnosno prosjačenje, a sve s ciljem stjecanja nepripadne imovinske koristi iskorištavanjem oštećenog.
 
Naime, u navedenom razdoblju osumnjičeni je oštećenog gotovo svakodnevno odvozio na parkirališne prostore ispred trgovačkih centara na području grada Zagreba i zagrebačke županije, a tijekom ljetnih mjeseci na područje dalmatinskih gradova od Zadra do Dubrovnika te ga i tamo prisiljavao na prosjačenje. Za vrijeme prošnje nadzirao je oštećenog onemogućujući mu da se udalji s mjesta iskorištavanja, dok bi u vrijeme njegove spriječenosti oštećenog nadzirala osumnjičena 26-godišnjakinja.
 
Novac dobiven od prosjačenja osumnjičeni 36-godišnjak je zadržavao za sebe dok je oštećenom kupovao samo osnovne namirnice. U slučajevima kada osumnjičeni na kraju dana nije bio zadovoljan iznosom pribavljenog novca, fizički je zlostavljao oštećenog što je kod njega dodatno pojačalo strah za život te ga stavilo u odnos ovisnosti prema osumnjičenom.
 
Na takav način postupio je i 18. rujna 2020. godine oko 21 sat, nakon što je oštećenog dovezao na područje jednog zagrebačkog kvarta te ga je, nezadovoljan iznosom pribavljenog novca, fizički napao i teško ozlijedio.
 
Osumnjičeni mu je oduzeo osobnu iskaznicu kako bi imao nadzor nad njim, a tijekom dana bi ga u više navrata nazivao kako bi provjerio koliko je novca isprosio.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće podnjeto nadležnom državnom odvjetništvu.

FOTO: Ilustracija

Stranica