Tijekom akcije Pojačan nadzor vozila i vozača te akcije Alkohol i droge i brzina utvrđeno ukupno 365 prometnih prekršaja

Zagrebačka policija pojačano je postupala u prometu za vikend

Tijekom vikenda, od 8. do 11. siječnja 2021. godine na području Policijske uprave zagrebačke  provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 365 prometnih prekršaja, od čega 22 prekršaja vozača s alkoholom, 169 prekršaja nepropisne brzine, 18 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 27 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, jedan prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri prekršaja upravljanja pod zabranom, tri prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 121 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U petak, 8. siječnja oko 2.45 sati u Zagrebu u Branjugovoj ulici, tijekom redovne kontrole u prometu policijski su službenici zaustavili osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je pod utjecajem alkohola (2,17 g/kg) upravljao 51-godišnjak. Po utvrđenom 51-godišnjak je smješten na otrježnjenje, a potom prepraćen na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje mu je sud izrekao uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od 60 dana uz rok kušnje od godinu dana te zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od devet dana.
 
U nedjelju, 10. siječnja 2021. godine oko 23.15 sati, 27-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka u Zaprešići krećući se Tržnom ulicom, gdje je zaustavljena po policijski službenicima. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđena joj je koncentracija od 1,54 g/kg alkohola u organizmu.
 
Od 22 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod sedam vozača (31,8%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je pet mladih vozača (22,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
Prilikom provođenja akcije, šest je osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a pet osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

FOTO: Ilustracija

Stranica