Uzeo predujam za građevinske radove koje nikad nije obavio

Na prijevaran način pribavio si preko 140 tisuća kuna

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjakom zbog sumnje da je počinio dva kaznena djela "Prijevara".
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je osumnjičeni, prema unaprijed stvorenoj namjeri da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, krajem lipnja 2020. godine s oštećenom kod javnog bilježnika ovjerio i potpisao Izjavu kojom se obvezao da će obaviti adaptaciju drvenog objekta na području Volodera do 15. kolovoza 2020. godine. Tom prilikom je od oštećene primio polog u iznosu od 70.000 kuna, a nakon toga je krajem lipnja kod javnog bilježnika ovjerio i potpisao Izjavu kojom je potvrdio da je od oštećene primio iznos od 5.200 Eura, radi nabave solarnih i fotonaponskih kolektora te popratne opreme za ugradnju na navedenom objektu. Putem poruka i telefonskih poziva s oštećenom te lažnim prikazivanjem kao uspješan poduzetnik i vlasnik poduzeća, oštećenu je doveo i održavao u zabludi te je uvjeravao da će obaviti dogovorene radove, a nakon isteka roka za izvođenje radova oštećenu je nastavio dovoditi i održavati u zabludi kako će novac koji je primio za radove vratiti u što skorijem roku. U konačnici, radove nije obavio niti je vratio novac.
 
Nadalje, sumnja se da je i ovaj put prema unaprijed stvorenoj namjeri da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, 12. rujna 2020. godine s oštećenim, koji je putem društvene mreže objavio oglas u kojem je naveo da traži majstora, stupio u kontakt i dogovorio se s njim da se sljedećeg dana sastanu kako bi obavili procjenu radova, a što su i učinili. Tom prilikom dogovorili su da će cijena za materijal za popravak krovišta iznositi 15.200 kuna, dok će ostatak novca za izvođenje radova u iznosu od 13.500 kuna biti uplaćen po završetku posla. Novčani iznos od 15.200 kuna oštećeni je uplatio na račun,  nakon čega se osumnjičeni obvezao da će radove početi dana 15. rujna 2020. godine. Nakon uplate novca osumnjičeni nazvao je oštećenog te mu je rekao da su podaci o uplati pogrešni odnosno da je uplata pogrešno proknjižena te da je iznos od 15.200 kuna vraćen i uplaćen na račun oštećenog, da bi potom od oštećenog zatražio ponovnu uplatu, u što je oštećeni povjerovao i ponovno uplatio novac. Nakon kraćeg vremena, oštećeni je utvrdio da mu na račun nije ništa uplaćeno i da nije obavljen povrat novca. Nadalje, osumnjičeni mu je predložio da se sljedećeg dana nađu kod vikendice kako bi započeo s radovima na krovištu, a tada bi mu donio i preplaćeni novac na što mu je oštećeni rekao da mu vrati sav uplaćeni novac u iznosu od 30.000 kuna s čim se on i složio. Međutim, nakon toga se više nisu našli već ga je nastavio održavati u zabludi kako će mu vratiti novac, a radove koje se obvezao napraviti na objektu nije niti započeo.
 
Materijalna šteta iznosi oko 140.400 kuna.
 
Nakon dovršenoga kriminalističkoga istraživanja protiv osumnjičenog je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

FOTO: Ilustracija

Stranica