Šest osoba osumnjičeno zbog više kaznenih djela

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, Uredom za sprječavanje pranja novca i Poreznom upravom dovršili su kriminalističko istraživanje nad više osoba starosti 56, 70, 49, 30, 61 i 32 godina.
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je osumnjičeni 61-godišnjak počinio kazneno djelo „Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju” i kazneno djelo „Utaja poreza ili carine”, dok je osumnjičeni 56-godišnjak počinio ista kaznena djela poticanjem, a osumnjičeni 60, 49, 30 i 32-godišnjak ista kaznena djela pomaganjem.
 
Sumnja se da je osumnjičeni 56-godišnjak, kao stvarni direktor četiriju trgovačkih društava, tijekom 2014. i 2015. godine na području grada Zagreba s unaprijed stvorenom namjerom pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi, a kako bi potaknuo počinjenje kaznenih djela, 60-godišnjaka kao direktora prvog trgovačkog društva, 70-godišnjaka kao direktora drugog, 49-godišnjaka kao direktora trećeg i 30-godišnjaka kao kasnijeg direktora prvog trgovačkog društva, međusobno povezao kroz fiktivne poslovne odnose sa 61-godišnjakom, direktorom četvrtog trgovačkog društva, s čijeg poslovnog računa društva je i isplaćen sveukupni iznos od 7.990.745 kuna, a sve u cilju stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi i nezakonitog prisvajanja navedenog novčanog iznosa koji je uplaćen na račune triju navedenih trgovačkih društava.  Naime, sumnja se da je neosnovana isplata navedenog novčanog iznosa obavljena bez stvarnog poslovnog odnosa i svrhe iz kojeg razloga je od strane Porezne uprave poreznom obvezniku-društvu s čijeg poslovnog računa je novac isplaćen osporeno pravo na odbitak pretporeza odnosno utvrđena je obveza poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 1.598.049 kuna, za koji je iznos i oštećen Državni proračun Republike Hrvatske.
 
Nadalje, sumnja se da su osumnjičeni 61, 70, 30, 49 i 70-godišnjak počinili kazneno djelo „Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga” na način da kao odgovorne osobe i direktori svojih trgovačkih društava od siječnja 2014. do kraja svibnja 2015. godine nisu vodili poslovne knjige društava sukladno odredbi člana 54., 55. i 56. Općeg poreznog zakona te nisu čuvali poslovnu dokumentaciju koju bili dužni evidentirati u poslovnim knjigama, čime su poreznom tijelu otežali provedbu poreznog nadzora te onemogućili uvid u nastale porezno značajnije događaje, iznose i vrstu ostvarenih prihoda i rashoda, kao i iznose poreza na dodanu vrijednost.
 
Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su osumnjičeni 56-godišnjak i 32-godišnjak počinili kazneno djelo „Krivotvorenje isprave” i kazneno djelo „Prijevara”, oba u pokušaju. Naime, sumnja se su u međusobnom dogovoru, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, neutvrđenog dana tijekom studenoga 2014. godine, kako bi obmanuli zaposlenike financijske institucije izradili krivotvorenu punomoć s krivotvorenim potpisom odgovorne osobe, s ciljem da ju u navedenoj financijskoj instituciji uporabe kao pravu. Potom su krajem studenoga 2014. godine, sumnja se, u namjeri da lažnim prikazivanjem činjenica dovedu u zabludu zaposlenike te institucije i pribave znatnu imovinsku korist za sebe, došli do njene poslovnice na području Trnja, nakon čega je 32-godišnjak ušao u poslovnicu i zaposleniku financijske institucije predao svoju osobnu iskaznicu, preslike osobnih dokumenata na ime treće osobe i krivotvorenu punomoć, temeljem koje je zatražio gotovinsku isplatu u iznosu od 100.000 kuna s bankovnog računa koji glasi na ime treće osobe, a koji iznos je na navedeni račun u studenom 2014. godine uplaćen s poslovnog računa društva čija je odgovorna osoba i direktor 49-godišnjak, dok je stvarni vlasnik trgovačkog društva osumnjičeni 56-godišnjak, koji je uistinu i vodio poslovanje tog društva. Kako je po zatraženoj isplati novca, osumnjičeni 32-godišnjak shvatio da su zaposlenici financijske institucije posumnjali u zakonitost njegove namjere, kao i u vjerodostojnost dokumentacije koju im je poredao, on se udaljio s mjesta događaja.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Stranica