Na drugoj sjednici Županijske skupštine jednoglasno prihvaćeno Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije

FOTO: PU zagrebačka
 
U četvrtak, 14. listopada, na 2. sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić predstavio je Izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2020. godini, koje svake godine podnosi Policijska uprava zagrebačka. Nakon izlaganja, Izvješće je razmotreno i jednoglasno prihvaćeno. 
Načelnik Rašić istaknuo je kako je prošla godina za sve djelatnike Policijske uprave zagrebačke bila jedna od najizazovnijih zbog pandemije bolesti COVID-19 i potresa, ali da je unatoč tome Zagrebačka županija prema broju kaznenih djela na 100.000 stanovnika i dalje najsigurnija županija u Republici Hrvatskoj.
 
Nakon detaljne analize svih sigurnosnih pokazatelja u 2020. godini, načelnik je ocijenio da je opće stanje sigurnosti na području Zagrebačke županije povoljno i dobro, a isto tako da je zadovoljavajuće stanje i kretanje kriminaliteta kao i stanje javnog reda i mira. Tako je na području Zagrebačke županije u 2020. godini, evidentirano 2 posto manje kaznenih djela nego prethodne godine dok je učinkovitost policije u rješavanju bila na 66,2 posto odnosno za 5,4 posto viša nego prethodne godine.
 
Načelnik je naglasio kako je opći kriminalitet, koji je ujedno i najmasovniji, u padu za više od 3 posto u odnosu na prethodnu godinu, a dok njegova riješenost iznosi 60,9 posto što je za 6,1 više u odnosu na prethodnu godinu. Također su izdvojena kaznena djela protiv života i tijela gdje je evidentirano jedno ubojstvo koje je riješeno kao i podatak da je tijekom 2020. godine evidentirano više kaznenih djela silovanja u odnosu na 2019. godinu, uz naznaku da su sva riješena.
 
Što se tiče kaznenih djela protiv imovine ista su u padu za 10,6 posto uz napomenu da je evidentiran blagi porast kaznenih djela provala u domove za 3,6 posto, a dok je kaznenih djela razbojništava manje za čak 41,4 posto.  
 
Načelnik je istaknuo kako se tijekom 2020. godine posebna pozornost posvećivala borbi protiv organiziranog i gospodarskog kriminaliteta, s posebnim osvrtom na koruptivna kaznena djela, uz naznaku da je jedan od prioriteta u radu Policijske uprave zagrebačke bilo suzbijanje organiziranog i gospodarskog kriminaliteta s posebnim naglaskom na koruptivna kaznena djela kojih je evidentirano 40 u odnosu na 5 kaznenih djela u prethodnoj godini. Isto tako evidentirano je 65 kaznenih djela zlouporabe opojnih droga što je za 124 posto više nego u odnosu na 2019. godinu kada je evidentirano 29 kaznenih djela.
 
Na području Zagrebačke županije tijekom 2020. godine nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, a kojim bi se remetio normalan rad i život naših građana. Vezano za prekršajnu problematiku istaknuo je da je tijekom 2020. godine evidentirano 2.642 prekršaja, što je za 7,7 posto manje nego prethodne godine. 
 
Po pitanju sigurnosti cestovnog prometa naglasio je kako je tijekom 2020. godine u odnosu na prethodnu godinu evidentirano 11 posto manje prometnih nesreća, ali da su nažalost smrtno stradale 22 osobe isto kao i 2019. godine. Također je naglasio da se najteže prometne nesreće i dalje događaju prvenstveno zbog neprilagođene i nepropisne brzine kao i vožnje pod utjecajem alkohola.
 
Načelnik je na kraju istaknuo dobru suradnju sa tijelima lokalne i područne samouprave kao i s državnim tijelima te da su djelatnici Policijske uprave zagrebačke sve svoje zadaće uspješno obavili unatoč svim poteškoćama uzrokovanim pandemijom bolesti COVID-19 i potresima.
 
I na kraju načelnik je zahvalio na suradnji i pozvao na daljnju suradnju, a sve u interesu naših građana.

Stranica