Rezultati akcije u prometu

Vozači najviše počinili prekršaja zbog neprilagođene brzine

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 29. listopada do 1. studenoga 2021. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 487 prometnih prekršaja, od čega 79 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 139 prekršaja nepropisne brzine, 50 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 40 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri pod zabranom, osam prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 163 ostalih prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
-  u subotu, 30.  listopada oko 23.55 sati, 36-godišnjak je pod utjecajem alkohola od (2,40 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Zagrebačke ceste. Po zaustavljanju i utvrđenom, vozač je isključen iz prometa, oduzeta mu je vozačka na 12 sati te je prepraćen na nadležni sud.
 
- u nedjelju, 31. listopada nešto iza ponoći, 34-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala Zagrebačkom cestom u smjeru juga. Kontrolom vozila i vozača utvrđeno je da vozilom upravljala pod utjecajem alkohola (1,34 g/kg). Oduzeta joj je vozačka dozvola na rok od 12 sati, nakon čega je isključena iz prometa.
 
Od ukupno 79 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 10 vozača (12,6%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirana su 23 mlada vozača (29,1%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, šest osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i osam osoba je uhićeno te privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica