Tijekom provođenja akcija u prometu zagrebačka policija za vikend evidentirala ukupno 714 prometnih prekršaja

Najveća koncentracije alkohola zabilježena je kod 32-godišnjaka koji je upravljao vozilom s 2,54 g/kg alkohola

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 14. do 17. siječnja 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaji kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 714 prometnih prekršaja, od čega 81 prekršaj vozača s nedopuštenom koncentracijom alkohola, zatim 232 prekršaja nepropisne brzine, 82 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 33 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri upravljanja pod zabranom, 15 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 261 ostali prekršaj.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U subotu, 15. siječnja 2022. godine oko 00.55 sati, 32-godišnjak je upravljao osobnim automobilom čakovečkih registarskih oznaka, a kretao se Puškarićevom ulicom u smjeru istoka. Obavljenim nadzorom, vozaču je očitana koncentracija alkohola od 2,54 g/kg. Vozač je isključen iz prometa, oduzeta mu je vozačka dozvola na rok od 12 sati te je zbog bolesti zadržan na bolničkom liječenju.
 
U nedjelju, 16. siječnja 2022. godine oko 1.50 sati, 25-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Jadranskom avenijom u smjeru istoka. Nadzorom vozila i vozača kod naselja Blato, alkotestiranjem joj je utvrđena koncentracija alkohola od 1,56 g/kg. Vozačica je isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno sedam osoba čiji test je bio negativan dok su četiri osobe odbile ponuđeno testiranje na droge.

Od ukupno 81 prekršaja vozača s nedopuštenom koncentracijom alkoholom u krvi, kod 20 vozača alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je 17 mladih vozača kojima je utvrđena nedopuštena koncentracija alkohola u krvi tijekom nadzora cestovnog prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, 13 osoba smješteno je u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 14 osoba uhićeno te privedeno na nadležni Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 

Stranica