Rezultati akcije u prometu pokazali da se i dalje vozi prebrzo

Od ukupnog broja prekršaja, 69 počinili vozači pod utjecajem alkohola

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 21. do 24. siječnja 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 722 prometnih prekršaja, od čega 69 prekršaja vozača s nedopuštenom koncentracijom alkohola,  zatim 270 prekršaja nepropisne brzine, 60 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 52 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, devet prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 252 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U subotu 22. siječnja nekoliko minuta poslije ponoći 39-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Ulicom Izidora Kršnjavoga u suprotnom i zabranjenom smjeru, pod utjecajem alkohola u organizmu od 2,10 g/kg. Prilikom upravljanja 39-godišnjak je sudjelovao u prometnoj nesreći, da bi potom bio smješten u posebnu prostoriju do otriježnjenja te mu je vozačka dozvola oduzeta na rok od 12 sati.
 
U subotu 22. siječnja oko 5.50 sati 33-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,71 g/kg upravljala osobnim automobilom marke Audi crnogorskih registarskih oznaka kolnikom Greškovićeve ulice u smjeru zapada. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Ribnjak, ušla je u raskrižje, dok je na semaforu za njezin smjer kretanja bilo upaljeno crveno svjetlo te je prouzročila prometnu nesreću. Po otriježnjenju 33-godišnjakinja je prepraćena na nadležni sud gdje je kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 14.000 kuna te joj je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od dva mjeseca.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirane su četiri osobe- test negativan.
 
Od ukupno 69 prekršaja vozača s nedopuštenom koncentracijom alkoholom u krvi, kod 10 vozača alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 13 mladih vozača kojima je utvrđena nedopuštena koncentracija alkohola u krvi tijekom nadzora cestovnog prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, sedam osoba smješteno je u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i devet osoba je uhićeno te privedeno na nadležni Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 

Stranica