Zbog niza prekršaja 19-godišnjak kažnjen s 35.000 kuna

Pod utjecajem alkohola skrivio prometnu, pobjegao s mjesta nesreće, ali i dva put prošao kroz crveno 

FOTO: Ilustracija

U četvrtak, 24. veljače 2022. godine oko 22.10 sati u Ulici Branovečina policijski su službenici uočili da vozač upravlja osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka bez upaljenih svjetala noću u smjeru sjevera. Na znakove policijskih službenika da se zaustavi 19-godišnji vozač se oglušio te je nastavio vožnju u smjeru sjevera. Tijekom bijega počinio je više prekršaja odnosno u dva je navrata prošao na znak crvenog svjetla na semaforu, dok je u Ulici Anđela Nuića skrivio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Ni tada se nije zaustavio već je napustio mjesto prometne nesreće bez da je ostavio osobne podatke i podatke o svom vozilu. U Ulici Dubrava zaustavio je svoje vozilo te iz njega izišao u namjeri da pješice nastavi bijeg. Međutim, policijski službenici u tome su ga spriječili te su nad njim uporabili sredstva za vezivanje. Daljnjim provjerama utvrđeno je da je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,74 g/kg kao i da za vrijeme vožnje nije bio vezan sigurnosnim pojasom. Vozač je uhićen i smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu, a zatim doveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu. Na sudu je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 35.000 kuna.
 
U petak, 25. veljače 2022. godine oko 00.15 sati u Ulici Ljerke Šram, policijski službenici u nadzoru prometa zaustavili su osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 40-godišnjak. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđeno da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 1,90 g/kg, kao i u suprotnom odnosno zabranjenom smjeru. Vozač je uhićen i smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu, a zatim doveden na nadležni prekršajni sud. Proglašen je krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 12.000 kuna kao i zabrana upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
Istog dana oko 03.40 sati, na Slavonskoj aveniji, u nadzoru prometa policijski su službenici zaustavili osobni automobil pokusnih registarskih oznaka kojim je upravljao 21-godišnjak. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da upravlja vozilom pod vidnim utjecajem alkohola, no alkotestiranju se odbio podvrgnuti pri tom vrijeđajući policijske službenike. Vozač je uhićen te doveden na nadležni prekršajni sud gdje je proglašen krivim. Izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 10.377 kuna kao i zabrana upravljanja motornim vozilom za „B“ kategoriju u trajanju od tri mjeseca.
 
U subotu, 26. veljače 2022. godine oko 00.15 sati 44-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Avenije Dubrovnik u smjeru istoka bez upaljenih kratkih svjetala na vozilu. Obavljenim nadzorom na Barčevom trgu utvrđeno je da vozilom upravlja pod utjecajem alkohola od 2,02 g/kg te da mu je isteklo važenje vozačke dozvole. Vozač je uhićen i smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Nakon otrežnjenja prepraćen je na nadležni sud te mu je presudom izrečena novčana kazna u iznosu od 11.500 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima „B“ Kategorije u trajanju od mjesec dana.
 
Otprilike pola sata kasnije, 42-godišnjak je za vrijeme dok je u krvi imao alkohola od 1.83 g/kg upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka prometnom trakom za lijevo zapadnog kolnika Avenije Većeslava Holjevca u smjeru juga. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Damira Tomljanovića-Gavrana i Ulicom Jozsefa Antalla, ušao je vozilom u raskrižje te skrenuo lijevo u smjeru jugoistoka prema kolniku Ulice Damira Tomljanovića-Gavrana bez da je brzinu kretanja vozila prilagodio osobinama i stanju ceste. Zbog navedenog izgubio je nadzor nad vozilom i sletio s kolnika. Vozač je uhićen i smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a zatim doveden na nadležni prekršajni sud. Na sudu je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 11.500 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima „B“ kategorije u trajanju od mjesec dana.
 
Otprilike u isto vrijeme, na Prilazu baruna Filipovića, 27-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Ulice Prilaz baruna Filipovića u smjeru istoka brzinom od 147 km/h, odnosno nakon umanjenje za 15 km/h sigurnosne razlike brzinom od oko 132 km/h, iako ograničenje brzine u naseljenom mjestu iznosi 50 km/h. Dodatnim provjerama utvrđeno je da vozač kod sebe nema važeću vozačku dozvolu te je uhićen i doveden na nadležni prekršajni sud. Na sudu je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 10.300 kuna.
 
Iste večeri, oko 18.15 sati 59-godišnjak je za vrijem dok je u krvi imao 1.78 g/kg alkohola te dok kod sebe nije imao vozačku dozvolu, upravljao osobnim automobilom splitskih registarskih oznaka, a kretao se zapadnom kolničkom trakom Remetinečke ceste u smjeru jugozapada. Dolaskom do raskrižja s kolnikom Ulice Ive Robića prilikom skretanja udesno prema sjevernoj kolničkoj traci nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama i stanju ceste te je u skretanju izgubio nadzor nad vozilom pri čemu je skrivio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a zatim doveden na prekršajni sud gdje mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 10 dana uvjetno na 6 mjeseci, novčana kazna u iznosu od 1.800 kuna te zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima „B“ kategorije u trajanju od mjesec dana.
 
Četiri sata kasnije, oko 22.45 sati u Ulici Kruge, u nadzoru prometa policijski su službenici zaustavili osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 23-godišnjak. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da upravlja bez položenog vozačkog ispita te da nema kod sebe dokument kojim bi mogao dokazati svoj identitet. Vozač je uhićen i smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do uredovnog rada suda. Na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu proglašen je krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 12.000 kuna.
 

Stranica