Rezultati akcije Pojačan nadzor vozila i vozača te akcije "Alkohol i droge" i "Brzina"

Od 68 prekršaja vozača s alkoholom u krvi preko 20 % su mladi vozači

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda u noćnim satima, od 11. do 14. ožujka 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 632 prometna prekršaja, od čega 68 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 221 prekršaja nepropisne brzine, 87 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 37 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri pod zabranom, 15 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 194 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U subotu 12. ožujka 2022. godine oko 2.30 sati, 38-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Savske ceste u smjeru juga. Obavljenim nadzorom vozila i vozačice utvrđeno je da upravlja navedenim vozilom pod utjecajem alkohola od 1,13 g/kg u organizmu. Vozačica je isključena iz prometa te joj je privremeno oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.
 
U nedjelju, 13. ožujka dvadeset minuta poslije ponoći,  30-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Ulice Hrvatske bratske zajednice u smjeru juga. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđeno je da vozač upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 1,98 g/kg. Nesavjesni vozač je uhićen te će biti prepraćen na nadležni Općinski prekršajni sud. 
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je šest osoba –test negativan.
 
Od 68 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod deset vozača (14,7%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 14 mladih vozača (20,6%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, tri osobe su smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a sedam osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica