Održano XXIII. natjecanje školskih prometnih jedinica grada Zagreba i Zagrebačke županije i XXVIII. natjecanje “Sigurno u prometu”

U osnovnoj školi Gustava Krkleca održano natjecanje školskih prometnih jedinica i natjecanje „Sigurno u prometu“

FOTO: PU zagrebačka

Danas, 6. svibnja 2022. s početkom u 8.30 sati u Osnovnoj školi Gustava Krkleca u Zagrebu u Ulici Božidara Magovca održano je XXIII. natjecanje školskih prometnih jedinica grada Zagreba i Zagrebačke županije i XXVIII. natjecanje “Sigurno u prometu” koje organiziraju HAK i AK Sesvete, kao izlučno natjecanje grada Zagreba za Državno natjecanje koje će se održati krajem svibnja 2022. u Rovinju.
 
Natjecanje je otvorila izaslanica gradonačelnika, pročelnica Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, gospođa Tatjana Dalić.
 
Nacionalnim planom sigurnosti cestovnog prometa 2021.- 2030. kojeg je prihvatila Vlada RH, kao jedna od strateških aktivnosti određeno je obrazovanje predškolske i školske djece.
 
Zakon o sigurnosti prometa na cestama predvidio je, između ostalog, “da na području ili u neposrednoj blizini osnovnih škola, osiguranje prijelaza djece preko kolnika ili obilježenog pješačkog prijelaza mogu obavljati i pripadnici školskih prometnih jedinica" te su na prijedlog Službe prometne policije Policijske uprave zagrebačke u Gradu Zagrebu te u Zaprešiću, Jastrebarskom i Ivanić – Gradu ustrojene spomenute jedinice čiji pripadnike je Služba prometne policije osposobila za rad.
 
Natjecanje školskih prometnih jedinica organizirala je Služba prometne policije Policijske uprave zagrebačke, u suradnji s HAK-om i OŠ Gustava Krkleca s ciljem da im pruži mogućnost da javno prikažu svoje djelovanje, da se mogu uspoređivati u usvojenom znanju i vještinama s drugim vršnjacima, a kako bi nakon javnog predstavljanja i druge sredine potaknuli na osnivanje školskih prometnih jedinica i usvajanje prometne kulture.
 
Oba održana natjecanja sastojala su se od pismenog dijela na kojem se provjerava poznavanje prometnih pravila i prometnih znakova i praktičnog dijela na biciklističkom poligonu. Na natjecanju školskih prometnih jedinica na biciklističkom poligonu ocjenjuje se vožnja biciklom uz poštivanje prometnih propisa, dok se na natjecanju “Sigurno u prometu” ocjenjuje vještina i spretnost upravljanja biciklom.
 
Najbolja školska prometna jedinica tijekom cijele školske godine 2021./2022.
  1. 1. mjesto (700 bodova) – OŠ Gustava Krkleca
  2. 2. mjesto (250 bodova) – OŠ Klinča Sela
  3. 3. mjesto (200) bodova – OŠ Vladimir Deščak
 
XXIII. natjecanje školskih prometnih jedinica grada Zagreba i Zagrebačke županije za 2022.
  1. 1. mjesto (573 bodova) – OŠ –Gustava  Krkleca II
  2. 2. mjesto (546 boda) – OŠ Gustava Krkleca I
  3. 3. mjesto (537 bodova) – OŠ Antuna Mihanovića
 
 

Stranica