Rezultati akcije „Pojačan nadzor vozila i vozača“ te akcija "Alkohol i droge" i "Brzina"

Policija je tijekom vikenda evidentirala 449 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda od 26. do 29. kolovoza 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 449 prometnih prekršaja, od čega 30 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 228 prekršaja nepropisne brzine, 40 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 17 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, dva pod zabranom i četiri prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te 128 ostala prekršaja.
 
Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U subotu, 27.kolovoza oko 22.10 sati 59-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka a kretao se kolnikom Ulice Resnički put u smjeru sjevoerozapada. Dolaskom do raskrižja s Kotorskom ulicom prouzročio je prometnu nesreću u kojoj je nastala materijalna šteta. Obavljenim nadzorom utvrđeno je kako je vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,47 g/kg.  Protiv vozača je podnijet Optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu.
 
U nedjelju, 28. kolovoza oko 1.15 sati 22-godišnjak je upravljao osobnim automobilom kolnikom Ulice Horvaćanski zavoj u smjeru sjevera. Dolaskom do raskrižja s južnim kolnikom Selske ceste skrivio je prometnu nesreću. Naknadnom provjerom utvrđeno je da je vozilom upravljao za vrijeme dok je u krvi imao 2.13 g/kg alkohola. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni prekršajni sud. Na sudu je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 7.000 kuna kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od mjesec dana. 
 
Dan prije početka akcije, u četvrtak, 25. kolovoza 2022. godine oko 16.20 sati 30-godišnjak je upravljao motociklom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Stupničkoobreške ceste u smjeru istoka. Dolaskom do kućnog broja 126, zaustavili su ga policijski službenici, a prilikom kontrole vozila i vozača utvrđeno je da je upravljao motociklom pod utjecajem alkohola od 1,98 g/kg u organizmu. Također, utvrđeno je da je upravljao prije stjecanja prava na upravljanje za tu kategoriju vozila kao i da na glavi nije nosio propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu. Ujedno, isteklo je važenje njegove vozačke kao i prometne dozvole, a također na zahtjev policijskih službenika nije predočio osobnu iskaznicu niti bilo koji drugi dokument s fotografijom pomoću kojeg bi bilo moguće utvrdili identitet. Nakon uhićenja vozač je prepraćen na nadležni prekršajni sud gdje mu je presudom određena novčana kazna u iznosu od 17.200 kuna.
 
 
Od 30 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 10 vozača (33,3 %) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je devet mladih vozača (30%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije pet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola te  su četiri osobe uhićene i privedene na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica