Zagrebačka policija podnijela kaznenu prijavu Uredu europskog javnog tužitelja

 Osumnjičeni za nezakonito pogodovanje u postupku javne nabave financirane sredstvima Europske unije

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s Uredom europskog javnog tužitelja proveli su kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nezakonito pogodovanje“ i nad 49-godišnjakom zbog sumnje u poticanje na počinjenje istog kaznenog djela.
 
Sumnja se da je 36-godišnjakinja, u razdoblju od rujna 2020. godine do listopada 2021. godine, kao zaposlenica Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije te ujedno voditeljica projekta financiranog sredstvima Europske unije, na zahtjev i poticanje 49-godišnjeg vlasnika obrta za pružanje grafičkih usluga s kojim je rodbinski povezana, dogovorila da će poduzeti sve potrebne radnje da njegovu obrtu osigura dodjelu ugovora o nabavi usluga koju će inicirati Agencija, bez obzira na ponude drugih eventualnih ponuditelja.
 
U cilju realizacije njihovog dogovora, sumnja se, pripremila je i provela postupak nabave usluge na način da je najprije sastavila tehnički opis grafičke usluge, odredila uvjete tehničke i stručne sposobnosti za sudjelovanje potencijalnih ponuditelja u postupku nabave te kreirala kriterije ocjenjivanja zaprimljenih ponuda, prilagodivši sve elemente mogućnostima kojima je raspolagao obrt osumnjičenog 49-godišnjaka. Nakon što je inicirala pokretanje postupka javne nabave procijenjene vrijednosti 848.000 kuna (bez PDV-a), sve pristigle ponude osim ponude obrta 49-godišnjaka odbijene su, slijedom čega je njegova ponuda odabrana kao najpovoljnija. I nakon žalbe jednog od ponuditelja, ponovno je odabran isti ponuditelj- obrt 49-godišnjaka, ali je povodom ponovne žalbe drugog ponuditelja, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila odluku o odabiru i predmet vratila na ponovno postupanje Agenciji. Osumnjičena ni tada nije odustala od svoje namjere da osigura ugovor o nabavi obrtu 49-godišnjaka već je u ime Agencije podnijela tužbu Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske, koji je u konačnici potvrdio rješenje Komisije.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici Policijske uprave zagrebačke osumnjičene su u zakonskom roku predali pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava dostavljena Uredu europskog javnog tužitelja.

Stranica