Vozačica pod utjecajem od 1,94 g/kg, a vozač pod 2,68 alkohola upravljali automobilom

Policija je tijekom vikenda evidentirala 589 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 23.  do 26. rujna 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 589 prometnih prekršaja, od čega 66 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 172 prekršaja nepropisne brzine, 74 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 44 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, šest pod zabranom, 10 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 213 ostala prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U subotu, 24.  rujna 2022. godine oko 22.40 sati u Ivanić-Gradu, 19-godišnjak je upravljao kolnikom Savske ulice osobnim automobilom stranih registarskih oznaka prije stjecanja prava na upravljanje. Također, provedenim alkotestiranjem utvrđeno je da je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 2,68 g/kg. Vozač je smješten u posebnu jedinicu policije do otrježnjenja te će mu biti izdan prekršajni nalog.
 
U subotu, 24.  rujna 2022. godine oko 22.25 sati 39-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačke registarske oznake Samoborskom cestom u smjeru zapada te se zaustavila kod kućnog broja 28 i započela vožnju unatrag, nakon čega su ju zaustavili policijski službenici. Provedenim alkotestiranjem utvrđeno je da je vozilom upravljala pod utjecajem alkohola od 1,94 g/kg. Vozačica je isključena iz prometa i oduzeta joj je vozačka dozvola na rok od 12 sati te će biti prepraćena na nadležni Prekršajni sud.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama testirano je ukupno četiri osoba - test negativan.
 
Od 66 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 16 vozača (24,2%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 18 mladih vozača (27,3%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, osam osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i šest osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 

Stranica