Na zagrebačkim cestama tijekom vikenda policijski službenici pojačano nadzirali sudionike u prometu

U okviru akcije „Pojačani nadzor vozila i vozača“ provedena je i ROADPOL akcija pojačanog nadzora vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga , usklađena s akcijama Europske unije

FOTO: Ilustarcija

Tijekom vikenda, od 9. do 12. prosinca 2022. godine, na području Policijske uprave zagrebačke u sklopu akcije „Pojačani nadzor vozila i vozača“ provedena je i ROADPOL akcija pojačanog nadzora vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga usklađena s akcijama Europske unije.
 
Za vrijeme provođenja akcije pojačanog nadzora za vikend, utvrđeno je ukupno 533 prometnih prekršaja, od čega je 79 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 130 prekršaja nepropisne brzine, 38 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 49 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, jedan prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri pod zabranom, 19 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 213 ostalih prekršaja.         
           
Najveća zabilježena koncentracija alkohola kod vozača je:
     
- u nedjelju, 11. prosinca 2022. godine, par minuta iza ponoći, 45-godišnjak je pod utjecajem alkohola  (2.94 g/kg), upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Horvaćanskom cestom u smjeru istoka. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Srednjaci i Ulicom Marijana Haberlea ušao je u raskrižje na znak crvenog svjetla na semaforu za njegov smjer kretanja. Potom je skrenuo lijevo u smjeru sjeveroistoka prema kolniku Ulice Srednjaci te je naletio na osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka koji se kretao Horvaćanskom cestom z smjeru zapada. Osumnjičeni 45-godišnjak je isključen iz prometa i oduzeta mu je vozačka dozvola na rok od 12 sati te je ujedno zadržan u bolnici.
 
Od 79 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 30 vozača (38%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 19 mladih vozača (24%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, 10 osoba je zadržano i smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 16 osoba je uhićeno i privedeno na prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
Tijekom provedbe akcije preliminarno je testirano na uređaju za droge 6 osoba – test negativan, a jedna osoba je odbila testiranje.

U petak, 9. prosinca 2022. godine u 18.40 sati, 24-godišnjak upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ulicom SR Njemačke u smjeru juga. Kontrolom vozila i vozača kod raskrižja s Avenijom Većeslava Holjevca utvrđeno je da se na istom nalaze tehničke neispravnosti uređaja i opreme navedenog vozila koja predstavljaju opasnost, ugrožavanje ili ometanje drugih sudionika u prometu, koji su posebnim propisom kategorizirani kao veći ili opasni, slijedom čega je vozaču temeljem čl. 32 st. 1 i čl. 290 Zakona o sigurnosti prometa na cestama izdana naredba da se njegovo vozilo upućuje na izvanredni tehnički pregled radi utvrđivanja neispravnosti. Po toj naredbi nije postupio, na način da se prilikom preprate vozila u stanicu za tehnički pregled vozila oglušio na izdanu zapovijed bježeći vozilom od policijskog službenika na raskrižju Avenije Većeslava Holjevca i Islandske ulice pa u Islandsku ulicu u smjeru istoka. Nešto kasnije, vozač je pronađen te izvanrednim tehničkim pregledom je utvrđeno da navedeno vozilo sudjeluje u prometu na cestama iako nema ispravne propisane uređaje i opremu, a utvrđene tehničke neispravnosti kategorizirane su posebnim propisom kao opasne, kojim su evidentirane neispravnosti svjetala, odbojnika i drugih nadogradnji i preinaka koje nisu dozvoljene ili odobrene. Istom je ponuđeno testiranje o ispitivanju prisutnosti opojnih droga ili lijekova u organizmu što je odbio. Nakon uhićenja vozač je prepraćen na nadležni Općinski prekršajni sud gdje mu je presudom određena novčana kazna u iznosu od 15.000 kuna, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od 3 mjeseca.
 
U petak, 9. prosinca u 19.45 sati, 22-godišnjak dok je u krvi imao alkohola 1.68 g/kg, upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se prometnom trakom za ravno Samoborske ceste u smjeru istoka. Dolaskom do pred raskrižje s Ulicom Velimira Škorpika, nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama ceste iz kojeg razloga nije pravovremeno zaustavio vozilo kada to konkretni uvjeti zahtijevaju. Tom prilikom, zbog takve vožnje, prednjim dijelom vozila naletio je na stražnji dio osobnog automobila ispred njega te je u trenutku prometne nesreće bio je zaustavljen pred navedenim raskrižjem zbog crvenog svjetla na semaforu za njegov smjer kretanja. Nakon uhićenja vozač je prepraćen na nadležni Općinski prekršajni sud gdje mu je presudom određena novčana kazna od 6.600 kuna te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima  „B“ kategorije u trajanju od 2 mjeseca.
 
Istog dana oko 21.40 sati, 39-godišnjak za vrijeme dok je u krvi imao nedopuštenu koncentraciju alkohola od 2,06 g/kg, upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se južnom kolničkom trakom Velike ceste u smjeru jugoistoka. Dolaskom do broja 36/C nije držao potreban razmak kada se kreće iza drugog vozila tako da ne ugrožava sigurnost prometa. Tom prilikom naletio je na stražnji dio policijskog vozila koje se kretalo istim kolnikom u istom smjeru, ispred osobnog automobila, a u trenutku prometne nesreće zadržavao je smjer kretanja ravno. U prometnoj nesreći lakše su ozlijeđene dvije osobe, a liječnička pomoć pružena im je u KBC Dubrava u Zagrebu. Nakon uhićenja vozač je prepraćen na nadležni Općinski prekršajni sud gdje mu je presudom određena novčana kazna u iznosu od 8.000 kuna te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima  „B“ kategorije u trajanju od 2 mjeseca.
 
Slijedećeg dana, 10. prosinca oko ponoći, 23-godišnjak dok je u krvi imao alkohola 1.60 g/kg, upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Bolničke ceste (sporedna cesta) u smjeru sjeverozapada. Dolaskom do raskrižja sa Žagarovom ulicom koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska skrenuo je u desno na kolnik navedene ulice, a da prethodno nije propustio sva vozila koja se kreću cestom s prednošću prolaska. Tom je prilikom ugrozio i doveo u neposrednu opasnost, oduzevši prednost prolaska osobnom automobilu (policijsko vozilo), a koji se kretao kolnikom Bolničke ceste u smjeru jugoistoka skrećući pritom ulijevo prema kolniku Žagarove ulice. Odmah potom policijski službenici u namjeri zaustavljanja osobnog automobila, dali su znakove koji se daju iz vozila - svjetlosni i zvučni znakovi na koje se vozač navedenog vozila oglušio te je bez zaustavljanja nastavio vožnju. Kod raskrižja sa Ulicom Jačkovina, gdje se nalazi uređaj za davanje znakova prometnim svjetlima-semafor za pješake nije zaustavio svoje vozilo na uključeni znak crvenog svjetla za njegov smjer kretanja, već je nastavio vožnju bez zaustavljanja u smjeru sjeveroistoka. U nastavku kretanja te dolaskom do raskrižja Žagarove ulice sa Vrapčanskom ulicom gdje je promet upravljan semaforima, koji su radili automatski i ispravno, ušao je u raskrižje, nije zaustavio svoje vozilo na znak crvenog svjetla bez smanjenja brzine kretanja vozila te je skrenuo desno na kolnik Vrapčanske ulice u smjeru juga dok je za njegov smjer kretanja bilo uključen znak crvenog svjetla. U daljnjem kretanju, dolaskom do raskrižja s Bolničkom cestom, nije prilagodio brzinu kretanja vozila,  izgubio je nadzor nad vozilom te naletio na rubni kamen i betonsko - metalnu dvorišnu ogradu. U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta, vozač uhićen i prepraćen na nadležni Općinski prekršajni sud gdje mu je presudom određena novčana kazna u iznosu od 31.000 kuna te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od 9 mjeseci.
 
Istog dana, 10. prosinca  oko 20.20 sati, 56-godišnjak upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ulicom Velimira Škorpika u smjeru juga. Nadzorom vozila i vozača kod trgovačkog centra utvrđeno je da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola, tj. za vrijeme dok je u krvi imao alkohola 2,78 g/kg. Nakon uhićenja vozač je prepraćen na nadležni Općinski prekršajni sud gdje mu je presudom određena novčana kazna u iznosu od 6.000 kuna te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od 1 mjeseca.
 
Sat vremena kasnije, 33-godišnjak upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Savskom cestom u smjeru juga. Obavljenim nadzorom utvrđeno je kako upravlja osobnim automobilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije. Također je utvrđeno da prilikom upravljanja vozilom nije poštivano vidno postavljeni prometni znak za zabranu prometa u oba smjera osim za vozila s dozvolom, a za vrijeme vožnje kod sebe nije imao vozačku dozvolu. Nakon uhićenja, vozač je prepraćen na nadležni Općinski prekršajni sud gdje mu je presudom određena novčana kazna u iznosu od 2.800 kuna te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od 6 mjeseci.
 
 

 
 

Stranica