Policija tijekom dana vikenda pojačano nadzirala sudionike u prometu na cestama

Ukupno je zabilježeno 795 prekršaja, njih 178 zbog nepropisne brzine

FOTO: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 17. do 20. veljače 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 795 prometnih prekršaja, od čega 105 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 178 prekršaja nepropisne brzine, 86 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 31 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, pet pod zabranom, 11 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 373 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
- u nedjelju, 19. veljače 2023. godine u 4.50 sati je 39-godišnjak pod utjecajem alkohola (2,24 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Kundekovom ulicom kroz Ivanić Grad u smjeru istoka. Zbog vožnje pod utjecajem alkohola je isključen iz prometa te mu je privremeno na rok od 12 sati oduzeta vozačka dozvola.
 
- u petak, 17.  veljače 2023. godine u 22.45 sati, 48-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Heinzelovom ulicom u smjeru sjevera. Nadzorom vozila i vozača kod kućnog broja 98, zbog sumnje da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola ponuđeno joj je alkotestiranje ,što je prihvatila te je utvrđeno kako je vozilom upravljala pod utjecajem alkohola (0,97 g/kg). Zbog navedenog joj je oduzeta vozačka dozvola oduzeta na rok od 12 sati.
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirane su ukupno tri osobe - test negativan, a jedna osoba je odbila testiranje.
 
Od 105 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 14 vozača (13,3%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je  13 mladih vozača (12,4%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, šest osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 13 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
U ranim jutarnjim satima petka,  17. veljače 2023. godine oko 25 minuta iza ponoći, 21-godišnjak koji je već pravomoćno kažnjen zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Jadranskim mostom u smjeru juga. Obavljenim nadzorom utvrđeno je da upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje, odnosno bez položenog vozačkog ispita bilo koje kategorije. Zbog navedenog je uhićen i odveden na nadležni Općinski prekršajni sud gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 2000 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 6 mjeseci. 
 
U večernjim satima tog dana, 17. veljače oko 23.15 sati u nadzoru prometa policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije Ravnateljstva policije u Zagrebu na Kennedyevom trgu zaustavili su osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 30-godišnjak, a koji se odbio podvrgnuti ispitivanju prisutnosti alkohola, opojnih droga i lijekova u organizmu. Sljedećeg dana, priveden je na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje je kažnjen zbog počinjenog prekršaja te mu je izrečena ukupna novčana kazna u iznosu od 1.320,00 eura. Također, sud mu je izrekao i mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
Istoga dana, oko 23.20 sati policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije Ravnateljstva policije u Zagrebu, Slavonskoj aveniji zaustavili su osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 27-godišnjak, te provedenim nadzorom vozila i vozača, policijski službenici su utvrdili kako vozač upravlja vozilom a da pri tome nije položio vozački ispit. Također, policijski službenici su provedenim nadzorom utvrdili kako 27-godišnji vozač upravlja osobnim automobilom i pod utjecajem alkohola od 1,84 g/kg u organizmu. Sljedećeg dana, vozač je priveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje je kažnjen zbog počinjenog prekršaja te mu je izrečena ukupna novčana kazna u iznosu od 1.320,00 eura. Također, sud mu je izrekao i mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Stranica