Nakon požara garaže na II. Ferenščici priveden muškarac (nadopuna Informacije od 12. ožujka)

Učinite svoje okruženje sigurnim

FOTO: Ilustracija

I ovim putem podsjećamo građane na kampanju pod nazivom „Manje oružja, manje tragedija“, koja ima za cilj senzibilizirati javnost i potaknuti dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko- eksplozivnim sredstvima.
 
Nerijetko se građani pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili nezakonito prodaju, dok ga oni građani koji oružje drže u domovima često čuvaju na neprikladan ili nepravilan način čime ugrožavaju sigurnost svojih ukućana i domova. Također, problem je time samo prebačen na širu društvenu zajednicu dovodeći je u neposrednu opasnost, kao i zaposlenike hitnih službi,  a posljedice mogu biti tragične te niti u jednom trenutku ne smijemo zaboraviti da oružje može uzrokovati smrt i višestruke razarajuće posljedice kako za pojedinca, tako i za društvo.  
 
Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“.
 
Sumnja se da je u točno neutvrđeno vrijeme i na za sada neutvrđen način došao u posjed eksplozivnih tvari i to tri ručne bombe s kućištima koje je po nabavljanju držao u garaži u Ulici II. Ferenščica u Zagrebu čiji je osumnjičeni vlasnik, iako su takva eksplozivna sredstva zabranjena građanima za posjedovanje, nabavljanje ili prodaju.
 
Eksplozivne tvari pronađene su tijekom gašenja i saniranja posljedica požara.
 
Osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava podnesena nadležnom državnom odvjetništvu.
 
Sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija stoga pozivamo i apeliramo na sve one koji negdje u svojim domovima još uvijek čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji.


 
Napominjemo da građani sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje, već da poziv na broj 192 bude prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija, a nakon čega će policijski službenici, u pravilu u civilnoj odjeći, doći na dogovoreno mjesto i na siguran način preuzeti opasna sredstva.-  SPRIJEČIMO TRAGEDIJU, BUDITE ODGOVORNI PREMA SEBI I BLIŽNJIMA.

Stranica