Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Evidentirano ukupno 599 prekršaja, njih 200 zbog nepropisne brzine

Tijekom vikenda, od  17. do 20. ožujka 2023. godine, na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 599 prometnih prekršaja, od čega 73 prekršaja vozač s alkoholom,  zatim 200 prekršaja nepropisne brzine, 71 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 39 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, 11 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 198 ostalih prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
U nedjelju, 19. ožujka oko 2 sata 22-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 2,38 g/kg upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Heinzelove ulice u smjeru sjevera. Nakon obavljenog nadzora vozila i vozača kod raskrižja s Planinskom ulicom, vozač je uhićen te prepraćen na nadležni sud.
U subotu, 18. ožujka oko 1.30 sati 41-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola od 1,58 g/kg upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Kožinčevog puta u smjeru zapada gdje je i zaustavljena. Po utvrđenom vozačica je uhićena, a potom prepraćena na nadležni sud.
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno pet osoba, a dvije su odbile testiranje.
           
Od 73 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 20 vozača (27,4%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 12 mladih vozača (16,4%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, 11 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, 19 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.
 
Kažnjeni zbog počinjenih prekršaja u prometu:
 
U petak, 17. ožujka oko 20.15 sati 26-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 1,90 g/kg upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Radmanovačke ulice gdje je ujedno i prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Po utvrđenom vozač je uhićen i prepraćen na nadležni sud gdje je kažnjen novčanom kaznom od 1.580 eura te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na području Republike Hrvatske u trajanju od tri mjeseca.
 
Istog dana, tri sata kasnije 41-godišnjak je prije stjecanja prava na upravljanje, upravljao mopedom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Ulice Dragutina Golika u smjeru sjevera. Po zaustavljanju je utvrđeno da vozač kod sebe nema ni osobnu iskaznicu nakon čega je uhićen i prepraćen na nadležni sud gdje je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 2.670 eura.
 
U subotu, 18. ožujka oko 21.35 sati 52-godišnji državljanin Litve je pod utjecajem alkohola od 2,24 g/kg upravljao teretnim automobilom kolnikom autoceste A3 u smjeru istoka te je u razini naplatne postaje Bregana po utvrđenom uhićen, a potom prepraćen na nadležni sud gdje je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 1.340 eura, dok mu je ujedno izrečena zaštitna mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na području Republike Hrvatske u trajanju od tri mjeseca.
 
 
 

Stranica