Rezultati akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“

Pojačanim nadzorom sudionika u prometu policijski službenici utvrdili 456 prometnih prekršaja

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom vikenda, od 14. do 17. travnja 2023. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
 
U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 456 prometnih prekršaja, od čega:
 
  • 53 prekršaja vozača s alkoholom,
  • 113 prekršaja nepropisne brzine,
  • 33 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 21 prekršaja nepropisne uporabe mobitela,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava,
  • jedan pod zabranom,
  • sedam prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i
  • 225 ostala prekršaja.
 
Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
 
  • U subotu, 15. travanja oko 19.50 sati 28-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, kolnikom Zelene magistrale u smjeru sjevera. Obavljenim nadzorom vozila i vozača, policijski službenici su utvrdili kako je 28-godišnji vozač upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 2,80 g/kg u organizmu, kao i da nije tijekom vožnje koristio sigurnosni pojas. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni Prekršajni sud, gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.630 eura te zaštitna mjeru zabrane korištenja strane vozačke dozvole na teritoriju Republike Hrvatske u trajanju od tri mjeseca.
 
  • U subotu, sat vremena poslije ponoći na području Svete Nedjelje, Ulici dr. Franje Tuđmana, 37-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,10 g/kg u organizmu.  Protiv vozača se redovnim putem podnosi Opružni prijedlog, dok mu je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati kao mjera opreza.
 
  • Istoga dana, tri sata poslije ponoći 39-godišnja vozačica upravljala je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom Petrove ulice. U vožnji unatrag, a da se prethodno nije uvjerila da tu radnju može učiniti na siguran način, naletila je na parkirani osobni automobil bjelovarskih registarskih oznaka. U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, već je nastala materijalna šteta. Provedenim nadzorom policijski službenici su utvrdili kako je 39-godišnja vozačica upravljala vozilom i pod utjecajem alkohola od 1,27 g/kg u organizmu. Protiv vozačice podneseno je Izvješće o počinjenom prekršaju.
 
  • U četvrtak, 13. travnja oko 22.25 sati 48-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,99 g/kg u organizmu kolnikom Selske ceste u smjeru juga. Dolaskom do raskrižja s Krapinskom ulicom , vozilom je na znak zelenog svjetla na semaforu, skrenuo u lijevo prema kolniku Krapinske ulice, a da pri tome nije propustio vozilo koje zadržava smjer svojeg kretanja. Uslijed opisanog naletio je na drugo vozilo zagrebačkih registarskih oznaka. Vozač je uhićen i prepraćen na nadležni Prekršajni sud, gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.420 eura te zaštitna mjeru zabrane korištenja strane vozačke dozvole na teritoriju Republike Hrvatske u trajanju od jednog mjeseca
 
Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno šest osoba – test negativan, dok je jedna osoba odbila testiranje.
 
Od 53 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 16 vozača (30,2%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 11 mladih vozača (20,7 %) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.
 
Prilikom provođenja akcije, 13 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 12 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Stranica